2024.4.28 10:01
Olvasási idő 0:35
Masszi-Rigó Csilla

Elköltözhet helyéről a Mona Lisa, a Louvre vezetése megelégelte a festmény körüli tülekedést

KULTÚRA KÉPZŐMŰVÉSZET LOUVRE MONA LISA MÚZEUM MŰVÉSZET

Naponta húszezer ember érkezik a Louvre-ba csak azért, hogy lássa Leonardo da Vinci talán leghíresebb művét. A múzeum igazgatósága megelégelte a tülekedést.

A párizsi Louvre múzeumot évente 9 millióan látogatják meg, ebből naponta 20 ezer ember csak azért megy el az intézménybe, hogy láthassa Leonardo da Vinci egyik (ha nem) leghíresebb művét, a Mona Lisát. A reneszánsz festmény régóta a múzeum legnagyobb termében, a Salle des états-ban foglal helyet más reneszánsz festményekkel egyetemben, itt található meg Veronese Kánai menyegzője is, amely a Louvre tulajdonában lévő legnagyobb festmény. 

Új helyre költözhet a Mona Lisa
Forrás Li Yang/China News Service via Getty Images)

A múzeum igazgatósága megelégelte a Mona Lisa körüli állandó tülekedést, így igazgatója, Laurence des Cars a párizsi Inter rádiónak arról beszélt, hogy da Vinci festménye új helyet kaphat, ezzel a megoldással tennék kellemesebbé a látogatók múzeumélményét. A Mona Lisa egy különteremben, egyedül lenne elhelyezve, így azok, akik csak ezért a festményért lépnének be a Louvre-ba, célirányosan megközelíthetnék azt. A Guardian híre szerint ennek lehetőségeiről már tárgyalásba is kezdett a kulturális minisztériummal a Louvre vezetősége, így nem kizárt, hogy Mona Lisa hamarosan költözik eddig megszokott helyéről.