2024.4.20 11:37
Olvasási idő 0:33
Szécsi Krisztián

Sikeresen tesztelték a mesterséges intelligenciát ember ellen szimulált hadi helyzetben

TECH-TUDOMÁNY AI HÁBORÚ MESTERSÉGES INTELLIGENCIA

Az Air Combat Evolution (ACE) projekt keretein belül az AI egy vadászgépet volt képes önállóan vezetni úgy, hogy közben betartotta a légierő biztonsági protokolljait.

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (Defense Advanced Research Projects Agency; DARPA) csütörtökön bejelentette, hogy 2023-ban egy mesterséges intelligencia által vezérelt repülőgép sikeresen szállt szembe egy ember pilótával, szemlézi a 24.hu a Verge cikkét.

X-62A vadászgép. Forrás U.S. Air Force photo/ Kyle Brasier

A DARPA még 2022 decemberében kezdte meg kísérleteit a mesterséges intelligencia hadirepülésben való alkalmazásában az Air Combat Evolution (ACE) program keretein belül. Az ügynökség célja az volt, hogy az AI úgy legyen képes egy vadászgépet irányítani, hogy közben betartja a légierő biztonsági protokolljait. A tesztek után a rendszert végül beépítették egy X-62A gépbe, és szimulált hadi helyzetben is bevetették a kaliforniai Edwards légibázison.

A vadászép, amin a biztonság kedvéért ugyanúgy volt legénység, egy emberi pilóta által irányított F-16-ossal küzdött meg. Bár a DARPA nem közölte, hogy a harcban ki nyert, a tesztet mégis sikeresnek ítélték, így gyakorlatilag egy új fejezet nyílt a mesterségesintelligencia-alapú fegyverkezésben.