2023.3.26., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Kaposi Máté
2022.12.15 16:12
Olvasási idő  0:58

Úgy tűnik, hogy a vezetés jövője épp most íródik az Egyesült Királyságban

A BMW lincolni márkakereskedése forradalmi technológiával újított be.

Kaposi Máté
2022.12.15 16:12 Olvasási idő  0:58
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Úgy tűnik, hogy a vezetés jövője épp most íródik az Egyesült Királyságban
Forrás: Getty Images / T3 Magazine;

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak az elektromos járművek, az e-autók viszont még inkább számítanak drága hobbinak, mint klasszikus versenytársaik kiváltójának. Az ok prózaian egyszerű: az általában rövid hatótáv mellé hosszú töltési idő társul – természetesen, ha egy klasszikus tankoláshoz viszonyítjuk. Az viszont már nem kérdés, hogy az elektromos meghajtás a jövő, hiszen a manapság használt üzemanyagok nem csak károsak, de az elkészítésük során alkalmazott anyagok is véges számban állnak rendelkezésre. 

 

Lincolnban írják a jövőt

Amiről évtizedekkel ezelőtt még képregényekben fantáziáltak, mára valósággá kezd válni. A BMW lincolni márkakereskedése ugyanis két ultragyors, ABB Terra 360 töltőt telepített a városba. De vajon mit jelent az ultragyors? Az állomásnak mindössze 3 percre van szüksége, hogy 100 kilométeres hatótávra töltse fel a járművek akkumulátorait. Ez az időtartam már egészen közel áll egy hagyományos tankoláshoz.

 

A villámgyors töltőállomás az Európában (ezen belül Magyarországon is) általánosnak számító CCS töltési megoldást használja, mely a legtöbb e-autóhoz alkalmas, viszont akadnak olyan népszerű modellek, melyek nem ezt a technológiát preferálják. A japán járművek jellemzően a CHAdeMO rendszerrel kompatibilisek, ebbe a kategóriába tartozik a Nissan Leaf, illetve a Mitsubishi és a Kia egyes modelljei. A töltési technológiák között nem igazán van átjárás, ezalól egyedül a Tesla Model S és Model X kivétel, melyek egy speciális átalakítóval a CCS és a CHAdeMO töltőket is használhatják. 

 

A BMW elektromos modelljei a CCS technológiával vannak felszerelve, így tölthetőek az ultragyors állomásokról Forrás: Getty Images / Gerlach Delissen - Corbis

 

A Lincolnban bemutatott állomásokból hamarosan egyre több fog felbukkanni az Egyesült Királyságban, ez pedig tökéletesen egybevág a brit kormány azon elképzelésével, mely szerint 2030-ig megtízszerezik az országban működő elektromos járműveket kiszolgáló töltőállomások számát. 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Getty Images / T3 Magazine
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra