2024.4.15 15:50
Olvasási idő 0:45
Maier Péter

Gamereknek tervezett színes bútorokat és kiegészítőket az IKEA, mert már elege van a cyberpunk-esztétikából

DESIGN GAMER GAMING IKEA

A svéd cég a milánói dizájnhéten mutatja be a "Brännboll" nevű kollekcióját, amelynek egy felfújható fotel is része.

A milánói dizájnhét keretében bemutatta új, Brännboll nevű kollekcióját az IKEA, amellyel  felforgatná a gamereknek tervezett bútorok világát, illetve amellyel a márka alternatívát kíván kínálni azok megszokott, „cyberpunkos“ megjelenésére.

A kollekció 20 darabot tartalmaz, amelyek között ülőalkalmatosságokat, tárolót és különböző kiegészítőket találunk. Az IKEA szerint ezeket úgy tervezték, hogy az otthoni játékélményt még inkább magával ragadóvá tegyék, miközben használaton kívül beleolvadjanak az otthonunkba.

Van köztük alátét, az IKEA első sikeres próbálkozása a felfújható bútorokkal, illetve a hintaszék modern változata, amely a játékossal együtt mozog. A kollekció elkészítését az a felismerés motiválta, hogy a videójátékokkal játszó emberek száma 2023-ra elérte a 3,3 milliárdot világszerte. Az IKEA szerint a „videójátékozás a világ első számú hobbija“.

A Brännboll esetében nagy hangsúlyt fektettünk azokra az emberekre, akik nem azonosulnak a gamerléthez kapcsolódó sztereotípiákkal

– mondta Philip Dilé, az IKEA terméktervezési fejlesztője a Dezeennek.

„A játékbútorok eddig eléggé egy dizájnra korlátozódtak, és az íróasztal volt a középpontjukban“ – tette hozzá. „Az uralkodó esztétika nagyon sötét és amolyan cyberpunkos“ – fogalmazott Dilé utalva arra, hogy szerettek volna a gamerbútoraiknak egy barátságosabb, színesebb, otthonosabb megjelenést kölcsönözni.

Az IKEA Brännboll kollekció darabjaiA felfújható széket felakaszthatjuk a fogasra, ha épp nem használjukA Brännboll hintaszéke együtt mozog a játszóvalA Bränboll kollekciót április 15. és 21. között mutatják be Milánóban
Galéria megtekintése
(8)

A Bränboll kollekció darabjai április 15. és 21. között lesznek kiállítva a milánói dizájnhéten.