2024.4.11 11:54
Olvasási idő 1:06
Masszi-Rigó Csilla

Yoko Ono szoktathatta rá a heroinra John Lennont a legújabb Beatles-könyv szerint

TÖRTÉNETEK THE BEATLES

A csütörtökön megjelenő, "All You Need Is Love" című kötetből kiszivárgott részlet szerint Yoko Onónak lehetett szerepe abban, hogy a Beatles legendája a szerhez nyúlt. Lennon özvegye tagadja a vádat, ő csak annyit mondott, hogy jó érzés heroint szívni.

Április 11-én All You Need Is Love címmel jelenik meg Peter Brown és Steven Gaines közös kötete, amelyben a zenekar eddig sosem látott és hallott történeteit ismerhetjük meg az együttes tagjainak és legközelebbi ismerőseinek jóvoltából. A könyv már a megjelenése előtt nagy port kavart a Beatles-rajongók körében, ugyanis az egyik fejezet szerint nem más, mint Yoko Ono szoktathatta rá John Lennont a heroinra. 

A feltételezést a 91 éves Yoko Ono egyébként cáfolta, szerinte ugyanis ő nem szoktatta rá Lennont a kábítószerre, csak arról mesélt neki, hogy jó érzés használni. Azt állította, egykori férje csak olyan dolgokat használt, amiket ő maga is szeretett volna, és mivel ki akarta próbálni, ezért kérdezte meg Onót arról, milyen tapasztalatai vannak a droggal. Lennon egyébként egy alkalommal azt mondta, sosem lőtték magukat, mindig csak orrba szívták a szert.

Yoko Ono szoktathatta rá John Lennont egy új könyv szerint
John Lennon és Yoko Ono 1971-ben. Forrás Ann Limongello/Disney General Entertainment Content via Getty Images

1970-ben egyébként maga Lennon is nyíltan beszélt a heroinfogyasztásáról a Rolling Stone magazinnak: állítása szerint nem volt olyan nagy élmény, és csak akkor fogyasztották a szert, amikor „nagy fájdalmaik voltak”. A zenész az interjúban arra is kitért, hogy bántja, milyen rosszul bánik élettársával a zenekar menedzsmentje: „Mindenki olyan keményen bánt velünk, és annyi mindent zúdítottak ránk, különösen Yokóra. Például Peter Brown – és ezt le is lehet írni – miután hat hónap után bejöttünk az irodába, kezet rázott velem, de neki (Yokónak) még csak nem is köszönt. Ez állandóan így megy."

Az All You Need Is Love című könyvet jegyző szerzőpáros írta egyébként az 1983-as, The Love You Make című Beatles-könyvet is. Peter Brown egyébként a legendás Beatles-menedzser, Brian Epstein személyi asszisztense, illetve John Lennon egyik közeli barátja volt, az íróként és újságíróként ismert Steven Gaines pedig többek között a Beach Boys történetét is elmesélte már az egyik kötetében.