2024.3.28 11:11
Olvasási idő 1:31
Krajnyák Petra

Egy amerikai művészeti alapítvány pert indít Kim Kardashian ellen, amiért azt állította, hogy tőlük vette az asztalait

DESIGN DESIGN KIM KARDASHIAN

A márka 2022-es promóciós videójában a realitysztár-üzletasszony két nagy faasztalt prezentált Donald Judd alkotásaiként.

Az amerikai Donald Judd Alapítvány beperelte Kim Kardashiant, amiért tévesen azt állította, hogy a minimalista művész munkái szerepelnek a Skkn by Kim irodájában, írja a New York Times.

A márka 2022-es promóciós videójában a realitysztár-üzletasszony két nagy faasztalt prezentált Donald Judd alkotásaiként, amelyek elmondása szerint teljesen egybeolvadnak a hozzájuk illő ülőhelyekkel. A videót azóta már eltávolították a YouTube-ról.

Judd faasztal és székek. Forrás ResearchGate

A nonprofit szervezet a márka- és szerzői jogok megsértése miatt nemcsak Kardashian, hanem az asztalokat valójában készítő Clements Design ellen is feljelentést tett a Központi Kaliforniai Kerületi Bíróságon. A vádirat szerint a bútorok és a videó alapján a fogyasztók azt hihetik, hogy a Judd Foundation és a Donald Judd márka kapcsolatban áll Kim Kardashiannal, esetleg valamilyen módon támogatja őt.

A Judd Foundation kategorikusan megtiltja a vásárlóknak, hogy a megvásárolt Donald Judd bútorokat marketing és promóciós célokra használják.

A nyugat-hollywoodi székhelyű Clements Design azt állítja, váratlanul érte őket a per. A cég szerint kulcsfontosságú különbségek vannak az általuk készített étkezőgarnitúra és Judd munkái között. Kim Kardashian egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Kiemelt tartalom
A csendes luxus nemcsak a divatban, hanem az építészetben is nagyot megy A csendes luxus nemcsak a divatban, hanem az építészetben is nagyot megy 2024.4.16 18:53

A Donald Judd Alapítvány 2022-ben, alig néhány nappal a videó közzététele után  kereste meg először Kim Kardashiant. Akkor az üzletasszony szóvivője jelezte, sajnálják az alapítványnak okozott kellemetlenségeket, egyúttal felajánlották, hogy frissítik a videó feliratát, valamint hogy Kardashian megoszt egy posztot, amelyben az alapítványt támogatja. Azonban az alapítvány a Judd-replikák újrahasznosítását kérte, illetve hogy Kim Kardashian nyilvános nyilatkozatban vonja vissza az állításait.

@kimkardashian Hi Guys! Join me for an exclusive tour inside my @skkn ♬ original sound - Kim Kardashian

Az eredeti asztal ára egyébként 90 ezer dollár, az elmúlt 15 évben mindössze három darabot adtak el belőle, míg egy-egy szék 9000 dollárba kerül, az alapítvány pedig minden egyes vásárlást a saját nyilvántartásában archivál. Donald Judd lánya, Rainer azt állítja, hogy az ügy nem feltétlenül a bútorokról szól, sokkal inkább az apja munkásságának megóvásáról.

Nem akarunk Kim Kardashiannal összemosódni. Tiszteljük, amit csinál, de nem akarjuk, hogy közünk legyen hozzá

– jelentette ki Megan Bannigan, az alapítványt képviselő ügyvéd.

Donald Clarence Judd 1928. június 3-án született a Missouri állambeli Excelsior Springsben. Filozófiát és művészettörténetet tanult a Columbia Egyetemen, majd festészetet az Art Students League-en. 1959 és 1965 között művészeti kritikusként dolgozott, gyakran havonta több mint egy tucat kritikát írt. Judd az 1960-as évek elejéig festő volt, majd 3D-ben kezdett el alkotni, ami teljesen megváltoztatta a művészetről alkotott elképzeléseit.