2024.3.21 15:57
Olvasási idő 0:34
Szöllősi Anna

Egy kutatás szerint merevedési zavarokat okozhat, ha túl sokat számítógépezünk

TECH-TUDOMÁNY KUTATÁS PÉNISZ SZÁMÍTÓGÉP TANULMÁNY

Amúgy sem tesz kimondottan jót az ember testi-lelki egészségének, ha napi több órát tölt YouTube-videókkal vagy lövöldözős játékokkal a gép előtt görnyedve, de egy friss kutatás azt állítja, a túlzásba vitt számítózás még az erekcióra is hatással lehet.

Erekciós problémákat okozhat az előrehaladott életkor, de a merevedési zavarnak lehetnek pszichológiai – stressz, az alacsony önbecsülés vagy bűntudat – és életmódbeli okai is, amik megváltoztatják a hormonszintet, valamint roncsolják az erek működését. Egy frissen publikált tanulmány szerint például a túl sok számítógépezés is negatívan befolyásolja az erekciót – szemlézte a ScienceAlert cikkét a 24.hu.

Korábbi tanulmányok már figyelmeztettek, hogy a sok ülésnek negatív hatása lehet a merevedésre, ami viszont sok testmozgással helyrebillenthető. Egy kínai kutatócsoport szerint viszont nemcsak az számít, hogy mennyit ülünk, hanem az is, hogy közben mit csinálunk.

Az eredmények azt mutatják, hogy a számítógép előtt töltött idő hat a legrosszabbul a merevedésre: minden 72. számítógépezéssel töltött perc után háromszorosára nő a merevedési zavarok kialakulásának esélye, a monitor bámulása ráadásul a spermatermelés serkentéséért felelős hormonok szintjét is csökkenti.

Olyan más ülőtevékenységeknél, mint a tévézés vagy a vezetés, nem figyeltek meg hasonló negatív hatásokat.