2024.4.5 19:33
Olvasási idő 2:03
Szöllősi Anna

Így szabadulj meg a ruháidtól, ha már unod a Vintedet: ruhacserék és -vásárok Budapesten

Így szabadulj meg a ruháidtól, ha már unod a Vintedet: ruhacserék és -vásárok Budapesten
Forrás Facebook / Belvárosi Gardróbvásár
DIVAT HASZNÁLT RUHA ÖSSZEÁLLÍTÁS RUHÁZAT

Az ultra fast fashion fénykorában jó olyan lehetőségek felé nyitni, amik fenntarthatóbb vásárlási alternatívát nyújtanak, túlmutatnak a Vinted kényszeres pörgetésén vagy a túlstimulált plázák személytelen ruhapróbálgatásán.

Ebben a cikkünkben olyan budapesti ruhavásárokat és ruhacsere-eseményeket gyűjtöttünk össze, ahol mindenki jól jár, ráadásul mindegyik király közösségi élmény is egyben. A listánkon szereplő helyekre minden olyan ruhát elvihetsz, amibe már évek óta bele szeretnél fogyni vagy hízni, amit majd egyszer át akarsz alakítani, vagy amin inkább továbbadnál, még mielőtt használhatatlanná rágják a molyok. Fontos, hogy csak olyan darabokat válogass össze, amik még hordhatók, jó állapotban vannak, és a következő gazdájuk tényleg örömét lelné bennük. 

Madách zsibi

A Telep előtti placc majdnem minden hónapban helyet ad a Madách zsibinek, általában szombatonként. A kitelepülésre várják a resellerek, instás vintage butikok, alkotók, designerek, gyűjtők jelentkezését egy rövid bemutatkozóval a madachzsibi@gmail.com emailcímre, és bárkiét, aki kipróbálná magát kofaként. Az árut nem korlátozzák csak ruhákra, lehet hozni bármit, ami egy zsibvásáron elfér. A helyszín viszont igen veszélyes, könnyen megeshet, hogy az ember ártatlanul nekiindul, hogy vadásszon magának egy szép pólót, aztán még éjfélkor is ott találja magát egy korsó sörrel a kezében...

Következő esemény: április 20.
1075 Budapest, Madách Imre út 8.

Gardrób közösségi vásár 

A Gardrób közösségi vásárt a Petőfi híd budai hídfőjénél, az ELTE Gömb Aulájában szokták megrendezni, van, hogy havonta kétszer is. Egy asztalnál maximum 2 fő árusíthat használt ruhákat és kiegészítőket, ahol saját magunk által készített terméken is túladhatunk. A helyek hamar betelnek, úgyhogy érdemes résen lenni: az asztalfoglalás 6000-7500 Ft között mozog, állványt pedig 1200 Ft-ért tudunk mellé bérelni. 

Következő esemény: április 6.
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.

Belvárosi gardróbvásár 

 

Az Erzsébet téren is rendszeresen szerveznek gardróbvásárt, ahol állványt és asztalt is tudunk bérelni (10 500-14 500 Ft). A Belvárosi Gardróbvásáron a vásárláson túl adományozni is tudunk, a még használható, tiszta ruhákat a Nem Adom Fel Alapítvány standjánál adhatjuk le, akik a csomagokat rászorulók részére juttatják el.

Következő esemény: április 27. 
1052 Budapest, Deák Ferenc tér 2.

Ruhacsere az Aurórában és a Marczibányi Téri Művelődési Központban

Ha van olyan jó állapotban lévő ruhád, amit évek óta kerülgetsz, mondván, majd átalakíttatod vagy belefogysz, épp itt az ideje, hogy megadd neki a lehetőséget, hogy valaki más ruhatárában élhessen tovább, és válassz helyette valamit, amire tényleg szükséged van. Jelenleg nincs meghirdetett esemény, de az Aurórában is rendszeresen szerveznek gardróbfrissítő ruhacserét, és a megmaradt ruhákat jótékony célra ajánlják fel, vagy későbbi workshopokon használják őket újra. 

1084 Budapest, Auróra u. 11.

Ha budai vagy, és nem úsznál át Pestre, a Marczibányi Téri Művelődési Központ is rendszeresen ad helyet tudatos gardróbfrissítés céljából létrejött eseménynek, legközelebb április 27-én. A behopp 700 forint, és amennyi ruhát viszünk, annyit el is hozhatunk. A megmaradó ruhákat az Oltalom Karitatív Egyesülethez juttatják el.

Következő esemény: április 27. 
1022 Budapest, Marczibányi tér 5/A.

Egyetemi ruhacsere

A BME VBK Zöld Kör március 19-én szervezte meg az ötödik ruhacserét, rendhagyó módon a Martos Flóra Kollégium egyik szobájában, családias környezetben, így itt kicsit olyan érzésed lehet, mintha a barátaid megunt ruháiba lehelnél új életet.  

1111 Budapest, Stoczek József utca 5. Martos Flóra Kollégium 441. szoba

Tavaly a Budapesti Metropolitan Egyetem szervezésében is többször valósult meg ruhacsere a fenntarthatóság jegyében, ahol az eseményt varró- és patchwork workshoppal, beszélgetéssel és divatbemutatóval kötötték össze.

1117 Budapest, Gábor Dénes u. 4 Infopark I épület, aula