2024.3.7 8:55
Olvasási idő 1:14
Masszi-Rigó Csilla

Mégis Budapesten maradhat a Természettudományi Múzeum

KULTÚRA BUDAPEST KÖRNYEZETTUDATOSSÁG MÚZEUM

A múzeum Debrecenbe költöztetésének terve szakmai berkeken belül is nagy felháborodást keltett, a 2021-es döntés után azonban most jó esély van rá, hogy mégsem költözik másik városba az intézmény.

Budapesten maradhat a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM), legalábbis erre enged következtetni az a Válasz Online birtokába jutott előterjesztés, amely szerint mégsem költöztetnék Debrecenbe az intézményt. A múzeum áthelyezéséről 2018-ban kezdtek el ötletelni, 2019-ben pedig már kormányhatározatba is foglalták az átcsoportosítást, a döntés azonban a szakmát is megosztotta.

Budapesten maradhat a Természettudományi Múzeum
Debrecen helyett Budapesten maradna a múzeum az előterjesztés szerint. Forrás Wikipedia! 12akd - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0

Ahogy a közéleti lap összefoglalja, a múzeumot több évre be kellett volna zárni, Debrecenben pedig nem lett volna megfelelő szakembergárda az intézmény fenntartására. Sokak szerint a debreceni intézmény nem tudna kellő látogatót bevonzani, az egyik legnagyobb problémát pedig az jelentette volna, hogy a páratlanul értékes múzeumi anyag jelentős része szinte biztosan károsodott vagy megsemmisült volna a szállítás során. 

A magyar kormány és Debrecen még 2021 végén írt alá megállapodást arról, hogy megkezdődhet a múzeum költöztetésének előkészítése, amire a város 2,4 milliárd forint támogatást kap, tavaly tavaszra pedig elkészült a döntéselőkészítő megvalósíthatósági tanulmány is.

Az ezt összefoglaló előterjesztés került a Válasz Online birtokába, mely szerint Debrecenben csak két ingatlanba tudna költözni az MTM, ráadásul a két épületet legalább hét év lenne felépíteni, felhúzásának költsége pedig legalább 170 milliárd forintot igényelne. Az előterjesztés szerint ezen felül négy évet venne igénybe a költözés, illetve további 20 milliárd forintot, így a múzeum Debrecenben leghamarabb 2034-ben nyithatna ki 190 milliárd forintból. 

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 4 nappal ezelőtt

A Csák János miniszter által is jóváhagyott előterjesztés szerint az MTM fővárosi jelenléte szakmailag is teljes mértékben indokolt, így a fővárosból teljes körűen nem vonulhat ki. A dokumentumban leírtak szerint a Természettudományi Múzeum az egyik leglátogatottabb közintézmény, ahol csak 2022-ben 151 504 látogató járt, ebből 49 500 diák, vagyis a múzeum látogatóinak egyharmadát iskolai csoportok teszik ki.

A múzeum elköltöztetése mindettől függetlenül továbbra is aktuális napirendi pont, az előterjesztésben azonban új helyszínt, a Ferenc körút és az Üllői út sarkán található Kilián-laktanyát javasolják, mely szintén nem lenne kis beruházás az államnak, ugyanis az ingatlan nem állami tulajdonban van, felvásárlása 16 milliárd forint, felújítása pedig 122 milliárd forintot ölelne fel.