2024.3.1 16:49
Olvasási idő 0:33
Krajnyák Petra

Puskás Panni képviseli Magyarországot az Európai Unió Irodalmi Díjáért folyó versenyben

KULTÚRA EU EURÓPAI UNIÓ EURÓPAI UNIÓ IRODALMI DÍJA IRODALOM KÖNYV PUSKÁS PANNI

A színikritikusból lett írónő bemutatkozó kötete 2021 egyik legmeghatározóbb hazai irodalmi műve volt. Második könyve, a "Megmenteni bárkit" az EU irodalmi testületének figyelmét is felkeltette.

Puskás Panni csütörtökön egy Facebook-bejegyzésben osztotta meg a hírt, hogy Megmenteni bárkit című regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára, amit április elején adnak majd át.

Az írónő A rezervátum visszafoglalása című novellagyűjteménye 2021-ben a Margó-díj shortlistjére került. Az Unió által jelölt második könyvében több aktuális társadalmi problémára is reflektál, mint a túlfogyasztás, a menekültek helyzete és a homofóbia. A regény három női főszereplője és a férfi mellékszereplők is folyamatosan szoronganak, emiatt tudatmódosító szereket használnak és pszichoszomatikus tünetektől szenvednek. 

 

Az Európai Könyvterjesztők Szövetsége, az Európai Írók Kongresszusa és az Európai Könyvkiadók Szövetsége alkotta konzorcium által 2009 óta megrendezett díjátadón az Európai Unió Irodalmi Díjának győzteseit 5000 euróval jutalmazzák. A kitüntetést az kortárs európai irodalom kiemelkedő tehetségű alkotói és az irodalom jól ismert európai személyiségei kaphatják meg.

Az elmúlt években Szécsi Noémi, Horváth Viktor, Szvoren Edina írók műveit jelölték a díjra.