2024.3.1 15:25
Olvasási idő 0:52
Krajnyák Petra

Ferenc pápa halálával poénkodott néhány pap a YouTube-on

KÖZÉLET FERENC PÁPA KÖZÖSSÉGI MÉDIA VALLÁS

A toledói érsek nem igazán tudott nevetni a hallottakon, közleményben ítélte el a videón elhangzottakat.

„Én is sokat imádkozom a pápáért, hogy minél hamarabb a mennybe kerülhessen” – viccelődött egy toledói atya a La Sacristía de La Vendée (magyarul: A vendée-i sekrestye) beszélgetős műsorban a YouTube-on az Independent cikke szerint.

Francisco Cerro Chaves toledói érsek azonban a közleménye szerint nem díjazta a poént, az érsekség honlapján közzétett nyilatkozatában elítélte a pap megjegyzését. A püspök további „korrekciós intézkedéseket” helyezett kilátásba, valamint bocsánatkérésre szólította fel a viccesnek szánt megjegyzésen nevetgélő papokat.

Az online műsorban vallási, társadalmi és politikai témákat vitattak meg a papok, mielőtt elhangzott volna a rosszul elsült vicc, amelyért a közlemény szerint az érsekség nem vállal felelősséget, a megszólalók a nézőpontjával sem tudnak azonosulni.

La Sacristía de La Vendée mögött álló csapat az X-en kért bocsánatot a történtekért. Bejegyzésükben a félreértések elkerülése érdekében tisztázták, hogy az „ízléstelen megjegyzéssel nem a pápa halálát kívánták“, de elismerték, hogy valóban értelmezhető így.

A vicc valóban nem a legjobb időben hangzott el, a 87 éves római katolikus egyházfő ugyanis nemrég több kórházi vizsgálaton esett át egy influenzás megbetegedés miatt. A pápa tavaly novemberben hasonló betegség miatt szintén kórházi vizsgálatokra szorult.