2024.3.1 10:00
Olvasási idő 1:16
Maier Péter

PREMIER: Az univerzumról szóló gondolataink káosza köszön vissza a New Fossils új dalában

PREMIER: Az univerzumról szóló gondolataink káosza köszön vissza a New Fossils új dalában
Forrás Gaál Dániel
ZENE MAGYAR ZENE NEW FOSSILS PREMIER

A budapesti jazz egyik legizgalmasabb zenekara tavalyi debütlemeze után hamarosan új albummal érkezik. A lemez második beharangozó dala itt, nálunk hallható először.

A Refresher olvasói számára már talán nem cseng ismeretlenül a New Fossils neve, ami a budapesti underground zenei szcéna egyik legizgalmasabb zenekara. A jazzbanda korszerű hangzása mögött nem csak egyedi vízió, hanem érezhetően nagy történeti műfajismeret és a zenei világ hagyományainak megélése mutatkozik, ami miatt jó eséllyel megfoghatnak olyan rétegeket is, akik maguktól nem hallgatnának jazzt. A zenekar március 22-én jelentkezik új albumával, amelyről a második beharangozó single, a Universe Is a Big Dark Room nálunk hallható először.

„Ez a dal még a Covid alatt született meg. Akkoriban sok időm volt gondolkozni a világegyetemmel, létezéssel kapcsolatos dolgokon, mint például azon is, hogy az ember által elnevezett univerzum, amiben élünk, nem egy határtalan és bejárhatatlan valami lehet, hanem egy határokkal rendelkező véges világ, ami csak azért tűnik határtalannak, mert nem tudjuk felfogni milyen nagy valójában“ – meséli a szám szerzője és a zenekar dobosa, Szabó Dániel Ferenc.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között 4 nappal ezelőtt

A dalban a zeneiség ugyanazt a rendszerezett káoszt nyújtja, mint a gondolatok, amikor kaotikusan cikáznak az ember fejében, ha létezésének értelmét keresi. A cím is arra utal, milyen az, mikor magunk próbáljuk megfejteni a körülöttünk lévő világot, avagy az univerzumot, amelyet mi magunk neveztünk el így, de még a tudományosan alátámasztott ismereteinkkel együtt is csak a saját gondolatainkba és világunkba vagyunk zárva. 

new fossils
A New Fossils zenekar tajai Forrás Gaál Dániel

Universe Is a Big Dark Room felvételén az állandó zenekartagok mellett közreműködött trombitán Fekete-Kovács Kornél, a keverést pedig a Jazzboisból ismerhető Czirják Tomi csinálta a Stúdió H-ban, a master Fenyvesi Márton keze munkája. Az artwork nagyon hasonló stílust képvisel, mint a korábbi anyagoké, ami nem csoda, ugyanis ismét Fridvalszki Márk készítette.

A második album – amely a zenekarról megcímezett debütlemezt követi – szimplán a II címet kapta. A március 22-én megjelenő anyagot hat nappal később, 28-án a Turbina nagytermében mutatja be a New Fossils. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!