2024.2.22 9:22
Olvasási idő 0:50
Krajnyák Petra

Joe Biden kutyája úgy megharapott egy titkos ügynököt, hogy a vérző seb miatt le kellett zárni a Fehér Ház egy részét

Joe Biden kutyája úgy megharapott egy titkos ügynököt, hogy a vérző seb miatt le kellett zárni a Fehér Ház egy részét
Forrás HUM Images/Universal Images Group via Getty Images
ARCOK AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK EGYESÜLT ÁLLAMOK KUTYA

A kétéves németjuhásznak tavaly októberben kellett otthagynia a Fehér Házat, miután nem sikerült leszoktatni arról, hogy megharapja a gazdája testőreit.

Újonnan nyilvánosságra hozott amerikai titkosszolgálati feljegyzések szerint Joe Biden elnök kutyája, Commander (Parancsnok) legalább 24 alkalommal harapott meg amerikai titkosszolgálati ügynököket, írja a BBC.

A német juhászkutya jelentős fejtörést és sérüléseket okozott az elnöki testőröknek, így a titkosszolgálat azt tanácsolta munkatársainak, hogy „adjanak teret az ebnek“. A néhány hónappal később azonban Parancsnoknak távoznia kellett az elnöki lakból.

A dokumentumokat az információszabadságra vonatkozó kérelmeknek eleget téve hozták nyilvánosságra, azonban a titkosszolgálat biztonsági okokból átdolgozva tette közzé az iratokat.

Az iratokból kiderül: 2022 októbere és 2023 júliusa között csak a titkosszolgálati dolgozók körében legalább 24 harapásos incidens történt, amelyek során a kutya csuklón, alkaron, könyökön, derékon, mellkason, combon vagy vállon harapott embereket.

A Biden család háziállata tavaly októberben távozott a Fehér Házból, egy héttel azután, hogy az egyik ügynökön olyan súlyos sebet ejtett, hogy orvosi ellátásra szorult. Egy másik ügynök karját olyan mélyen megharapta, hogy a sebből eredő vértócsa miatt a Fehér Ház keleti szárnyában 20 percre felfüggesztették a túrákat.

Egy másik ügynök, akinek hat öltéssel kellett összevarrni a kezét, az eset után kis túlélőkészletet kapott ajándékba kollégáitól, melyben fájdalomcsillapító, antibiotikumos kenőcs, paprikaspray, szájkosár és kutyakeksz is lapult. Egy meg nem nevezett vezető ügynök egy e-mailben azt tanácsolta a Biden családot védelmező munkatársainak, hogy kreatív megoldásokkal próbálják meg saját védelmüket is biztosítani.