2024.2.24 9:52
Olvasási idő 3:38
Kremmer Magdi

Az 5 szeretetnyelv nem csak egy üres koncepció: ismerd meg a sajátod, hogy jobb legyen a kapcsolatod

Az 5 szeretetnyelv nem csak egy üres koncepció: ismerd meg a sajátod, hogy jobb legyen a kapcsolatod
Forrás The CW - Gossip Girl
ÉLETMÓD PÁRKAPCSOLAT SZERELEM SZERETETNYELV

Figyelmes ajándékok, ágyba reggeli, simogatások vagy csak egy-egy kedves szó. A szeretetünket rengeteg módon ki tudjuk fejezni és ha megértjük az öt szeretetnyelv elméletét, jobban fog működni a kapcsolatunk.

A szeretet és a szerelem mindenki számára mást jelent. Van, aki már egy-két találkozó után kijelenti: szerelmes, mások életében hosszú hónapoknak kell eltelnie ahhoz, hogy végül kimondják azt a bizonyos “sz” betűs szót. Az is egyénenként eltérő, hogy milyen módon fejezzük ki a szeretetünket és mitől érezzük azt, hogy valóban fontosak vagyunk a másiknak. Gary Chapman épp emiatt alkotta meg 1992-ben az öt szeretetnyelv elméletét, ami a 30 évvel később még mindig aktuális. A szeretetnyelvünk megértése önismereti folyamat, ami segíthet abban, hogy kiegyensúlyozottabb és egészségesebb legyen a párkapcsolatunk.

@motivationstop The 5 love languages by Dr Gary Chapman. These 5 love languages are vital to understand in a relationship. If you don’t understand each others love languages, you can be in a relationship for years and wonder why you can never get things quite right. Understanding EACH OTHERS Love languages is the key to a fruitful long lasting happy loving relationship. #garychapman#drgarychapman#5lovelanguages♬ original sound - Motivation Stop

A szeretetnyelvek koncepciójáról Gary Chapman amerikai író és párkapcsolati szakértő 1992-ben megjelent könyvében, a The 5 love languages-ben lehetett először olvasni. Chapman mélyen érdeklődött az emberi kapcsolatok iránt és évtizedeken át tanulmányozta, hogy mi teszi boldoggá az embereket egy hosszú távú párkapcsolatban vagy családi közegben. Kutatásai eredményeképpen alkotta meg az öt szeretetnyelvet, ami azóta világszerte elismert és népszerű elméletté vált.

Egyik szeretetnyelv sem jobb vagy rosszabb a másiknál, felismerni, mi a saját kifejező eszközünk viszont fontos lehet párkapcsolati szempontból. Forrás Bridget Jones babát vár (2016) - Miramax

A szeretetnyelv koncepció szerint mindenki más módokon fejezi ki a törődését és a szeretetét, de van öt fő kategória, vagyis öt szeretetnyelv, amelyek közül van egy, ami a leginkább jellemző ránk.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Neked mi a szeretetnyelved? – Egy érintés többet mond ezer szónál, vagy a közös biciklitúra mindent visz? REFRESHER-TESZT: Neked mi a szeretetnyelved? – Egy érintés többet mond ezer szónál, vagy a közös biciklitúra mindent visz? 2023.6.25 1:08

Az öt szeretetnyelv a következő:


-        elismerő szavak

-        minőségi idő

-        ajándékozás

-        szívességek

-        testi érintés


Az, hogy mi az elsődleges (és másodlagos) szeretetnyelvünk, nagyban meghatározza, hogy miként mutatjuk ki a törődést és mi az, amitől szeretve érezzük magunkat.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Neked mi a szeretetnyelved? – Egy érintés többet mond ezer szónál, vagy a közös biciklitúra mindent visz? REFRESHER-TESZT: Neked mi a szeretetnyelved? – Egy érintés többet mond ezer szónál, vagy a közös biciklitúra mindent visz? 2023.6.25 1:08

Az, akinek az elismerő szavak a szeretetnyelve, a pozitív, kedves szavakban és beszélgetésekben találja meg a boldogságot. A biztatás, a dicséret, a pozitív visszajelzések segítik abban, hogy közel érezze magát a másikhoz. Az ilyen személyek gyakran osztják meg személyes érzéseiket másokkal és ők is gyakran és könnyen dicsérnek. Számukra kimondottan fontos, hogy a másik fél nyíltan kifejezze az érzéseit.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Ha számodra a minőségi, együtt töltött idő mindennél fontosabb, valószínűleg nem szereted a gyors, rohanós randikat vagy a közös punnyadást. Számodra nélkülözhetetlen, hogy amikor együtt vagy a pároddal, akkor tényleg csak egymásra figyeljetek és semmi ne zavarja meg a közös időt. A közös élmények, alaposan összerakott randik, figyelmességek szintén fontosak neked és te magad is nagy figyelemmel fordulsz a szeretteid felé.

Azok, akiknek az ajándékozás a szeretetnyelve, nem meglepő módon ajándékok által tudják közvetíteni a szeretetüket és fogadni másokét. De nem az a lényeg, hogy minél drágább vagy grandiózusabb legyen egy ajándék, sokkal inkább az, hogy kellő figyelmességgel és odaadással legyen az kiválasztva. Te vagy az az ember, aki hosszú órákon át képes kézzel készített meglepetésekkel pepecselni és számodra is fontos, hogy gondos és hozzád illő ajándékokkal készüljön a párod.

Ha imádod az ágyba kapni a reggelit, meghatódsz, amikor a másik valamilyen apróságot csinál meg helyetted, elmosogat, vagy kiviszi a szemetet, valószínűleg a szívességek a szeretetnyelved. A szeretteidre odafigyelsz és rögtön segítesz, ha szükségük van valamire. Cserébe viszont te is elvárod, hogy a párod apró, de annál figyelmesebb gesztusokkal mutassa ki a szeretetét.


Hogyha te is ölelgetős, puszilgatós típus vagy, a szerelmedről pedig nem tudod levenni a kezeidet, testi érintésen keresztül mutatod ki a szereteted. Nagyon fontos neked, hogy fizikailag is közel légy a másikhoz és simogatásokkal, a kezetek összekulcsolásával, puszikkal mutatod ki az érzéseidet.

Forrás Euphoria - HBO Entertainment

Hogyha a partnerünkkel egyezik a szeretetnyelvünk, könnyű dolgunk van: teljesen egyértelműen ki tudjuk fejezni, a másik számára is érthető és befogadható módon az érzéseinket, és mi magunk is értelmezni és értékelni tudjuk a párunk gesztusait. Azonban, hogyha nagyon eltérő szeretetnyelvek vannak egy kapcsolatban, az bizony megnehezítheti a dolgunkat. Gondolj csak bele, lehet, hogy neked tök egyértelmű, hogy oda vagy a másikért és ezt folyamatosan kifejezed azzal, hogy megcsinálsz neki mindenfélét, a másik fél viszont nem igazán tudja értékelni azt, hogyha főzöl neki vagy ha elkíséred valahová és csak arra vár, hogy szavakkal is mondd el neki, mennyire szereted. Vagy mi van akkor, hogyha a társad számára baromi fontos a fizikai érintés, te viszont nem tudod elképzelni, hogy az utcán csókolózz valakivel?

Kiemelt tartalom
Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes Rózsaszín ködtől a partnerségig: minden, amit a párkapcsolatok 5 legfontosabb szakaszáról tudni érdemes 2024.3.29 9:43

Dr. Maryanne Comaroto párkapcsolati szakértő szerint itt jön képbe az önismeret és a saját szeretetnyelvünk feltérképezésének fontossága. „Ha a partnereddel nem igazán értitek egymás szeretetnyelvét, az sem lesz egyértelmű, hogy hogyan tudjátok kielégíteni egymás igényeit” – mondta el Comaroto a SheKnows magazinnak. „Az sem ideális, ha az egyik fél jól ismeri a saját és a partnere szeretetnyelvét, a másiknak viszont fogalma sincs a dologról, ez egyenlőtlen dinamikához vezethet.”

Épp ezért első lépésként üljetek le akár közösen és töltsetek ki egy online tesztet (például a Refresher oldalán), amiből megtudhatjátok, hogy mi a szeretetnyelvetek. Ezután beszéljétek át, hogy számotokra miből derül ki, hogy a másik szeret titeket és ti milyen módokon szoktátok kifejezni a szerelmeteket. Tisztázzátok, hogy milyen igényeitek vannak, legyetek őszinték és nyíltak. Egyik szeretetnyelv sem jobb a másiknál, de ha a partneretek máshogy fejezi ki a szeretetét, min ti, úgy érezhetitek, hogy ő kevesebbet tesz a kapcsolatba. Épp ezért legyetek figyelmesek és próbáljátok meg értékelni azokat a gesztusokat is, amelyek alapból számotokra nem a szerelem jelei. Hosszú távon pedig a legfontosabb, hogy mindig őszintén kommunikáljátok az igényeiteket, esetleges sérelmeiteket és próbáljatok megtalálni azt a közös pontot, nyelvet, amit mind a ketten beszéltek.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!