2024.2.13 12:18
Olvasási idő 1:01
Masszi-Rigó Csilla

50 év után már a jövő héten újra Holdra szállhat Amerika

TECH-TUDOMÁNY HOLD NASA ŰRKUTATÁS

Az 1972-es Apollo 17 küldetés óta az Odysseus lehet az első amerikai eszköz, ami puhaleszállást hajthat végre a Holdon.

Alig több mint egy hónapja bukott meg az Amerikai Egyesült Államok Peregrine névre keresztelt küldetése, amely szivárgás és kritikus hajtóanyag-veszteség miatt hiúsult meg. Ez lett volna az első olyan küldetés az 1972-es Apollo 17 után, mely során az USA puhaleszállást hajtott volna végre egy magáncég által gyártott eszközzel a Holdon. 

Újra Holdra szállhat Amerika
Az Odysseus akár már jövő héten landolhat a Holdon. Forrás Brett Coomer/Houston Chronicle via Getty Images

Az űrkutatók azonban nem adják fel, a CNN híre szerint a NASA ezúttal egy másik magáncéggel, az Intuitive Machines nevű vállalattal együtt dolgozik a küldetés sikerén.

A tervek szerint az Odysseus nevű leszállóegységet február 14-én, magyar idő szerint 18.57-kor lövik fel egy SpaceX Falcon 9 hordozórakétán a floridai Kennedy Űrközpontból. Amint a rakéta Föld körüli pályára áll, az Odysseus (röviden Odie) leválik majd, hogy magában haladjon tovább a célja felé. A szonda várhatóan egy hét alatt éri el a Holdat, így Amerika több mint 50 év után újra a bolygón landolhat.

Az Odysseus az előrejelzések szerint a Hold déli sarkánál landolhat, ott pedig hét napon keresztül működhet, mielőtt megkezdődik a holdi éjszaka. Feladata a holdi környezet vizsgálása lesz.

Frissítés (2023.02.16.) 

A Nova-C egy SpaceX Falcon 9 rakétával indult útnak végül 2024. február 15-én. A beépített 3D nyomtatott folyékony oxigén- és metánmotorral működő holdra szálló 21 napos küldetését három 12 fős csapat ellenőrzi és irányítja. A küldetésben a világszerte ismert Columbia Sportswear ruházati márka is részt vett egy olyan speciális anyagával, amely ellenáll a Hold szélsőséges időjárásának.A kilövés előtti laboratóriumi szimulációk során az Intuitive Machines kutatói megállapították, hogy a Columbia Omni-Heat Infinity aranyszínű fémfóliája hatékony a Nova-C szigetelésében a Hold szélsőséges, akár -250 és 250 Celsius fokos hőmérsékleteivel szemben.