2024.2.9 12:43
Olvasási idő 1:38
Kovács M. Dávid

Hét év után újra koncertezik az Amorf Ördögök, a Slow Village, Apey és Solére is beveszi a Müpa színpadát

ZENE KONCERT MÜPA PROGRAMAJÁNLÓ

Teljessé vált a Müpa 2024-es könnyű- és világzenei programja, amely mindkét kategóriában izgalmasat merít. Az Amorf Ördögök visszatérésére ráadásul Kulka János is beugrik majd.

2024 nyarán, hét év szünet után, ismét színpadra áll az Amorf Ördögök, derül ki a Müpa szerkesztőségünk részére eljuttatott közleményéből.

Amorf Ördögök
Amorf Ördögök Forrás Pandur-Balogh Norbert / Müpa

Tariska Szabolcs, Tövisházi Ambrus és Péterfy Bori kultikus zenekara hosszú idő után a Hey, June! sorozat június 1-jei nyitókoncertjén játssza majd el újra rég nem hallott dalait. A zenekar három lemezének anyagából állítja össze a műsort, amelyben többek között Kulka János is vendégeskedni fog.

A Slow Village kifejezetten a müpás estre hozta össze Lassú Palota című előadását, amely egyszerre összegzése és újraértelmezése mindannak, amit eddig létrehozott a formáció.

Áron András ’Apey’ 2020-ban hívta életre a Black Circle Orchestra nagyzenekari projektet, amely a Derek Garten csúcsproducerrel Nashville-ben rögzített 2023-as, The Moment című lemez anyagából is válogat majd.

Szigeti Zsófi, azaz Solére, a legutóbbi, KIKI című kislemezével ismét új alkotói korszakot nyitott, de egy nemzetközi Spotify-kampány arca is ő lett, ezúttal pedig a müpás koncertjére készül.

A könnyűzenei koncertsorozatot a Samurai Drive and the Crazy 88 koncertje fogja zárni, amelyen Nóvé Soma és Riederauer Dániel dalai végre olyan hangszerelésben szólalnak meg, ahogyan eddig csak a szerzőpáros fejében éltek.

A film- és zenerajongók számára kihagyhatatlannak ígérkezik Benoït Sourisse zongorista és André Charlier dobos Multiquarium Big Band nevű projektjének Whiplash in Concert című koncertje. Ebben a filmvetítéssel egybekötött, kétrészes élő produkcióban arra vállalkoznak a fellépők, hogy a Whiplash című Oscar-díjas alkotás teljes filmzenéjét a vásznon látottakhoz hasonlóan adják elő.

Világzene is lesz: Angélique Kidjo és Maro is jön

Első budapesti fellépésére készül Maro portugál énekes-dalszerző, akire a pandémia idején talált rá a világ, amikor YouTube-csatornáján futó sorozatában olyan zenészeket invitált virtuális közös zenélésre, mint Eric Clapton, Antonio Zambujo, Shai Maestro vagy épp Jacob Collier.

Szintén először ad koncertet Magyarországon az afrikai zene ötszörös Grammy-díjas ikonja, Angélique Kidjo, aki nagyszabású világ körüli turnéval ünnepli negyvenéves pályafutását. A Forbes által a legbefolyásosabb afrikai személyiségek közé beválasztott énekesnő a legutóbbi, Mother Nature című albumával érkezik a Müpába.

Saiid Tichiti zenekara, a Tariqa elsőként mutatta be és tette szélesebb körben ismertté a marokkói gnawa zenét Magyarországon. Májusi koncertjükön a gnawa kultúra egyik legfiatalabb, nőként kuriózumnak számító nagykövete, Asmâa Hamzaoui és zenekara, a Bnat Timbouctou lesz a vendégük, akikkel jó pár dal erejéig együtt is színpadra lépnek.

Palya Bea a világ közeli vagy éppen nagyon is távoli pontjáról hív egy-egy számára jelentős, inspiráló női előadót a 2015-ben indult Selymeim sorozat koncertjeire. Ezúttal a görög apától és francia anyától származó, Párizsban született Dafne Kritharas lesz vendége, aki görög, szefárd zsidó, bosnyák, örmény és török népek dalait hozza el a magyar közönségnek.