2024.1.30 14:18
Olvasási idő 1:04
Masszi-Rigó Csilla

Visszatér egy elfeledett hangszer, ami a 80-as évek szintipopvilágát idézi

DESIGN ELEKTRONIKUS ZENE HANGSZER ZENE

Újra gyártani kezdi a Suzuki az Omnichord nevű hangszerét. Akár 108 hangot is megszólaltathatunk vele, mindössze két ujjunk is elég hozzá.

A Suzuki újjáéleszti egyik legegyedibb, még a nyolcvanas évekből származó hangszerprojektjét, majd nyártól újra forgalmazza is az Omnichord OM-108-at, vagyis azt az elektronikus kompakt hangszert, amely 108 különböző hang megszólaltatására képes. 

Az eszközt eredetileg 1981-ben kezdte el gyártani a Suzuki, ami ekkoriban igazi kuriózumnak számított, a különböző hangok megszólaltatásáért ugyanis részben egy, a laptopok touchpadjére emlékeztető pengetőlemez felelt, amelyen a felhasználó egy vagy két ujját csúsztatva elektronikus hárfára emlékeztető hangokat generálhatott.

Nem lesz ez másképp az új Omnichordnál sem, az eszköz most is egy beépített hangszóró által lesz képes megszólalni, csatlakoztatható bármilyen erősítőhöz vagy fejhallgatóhoz, az akkordgombok és a hangzásért felelő potméterek segítségével pedig egészen eredeti hangzásvilágot lehet majd létrehozni.

Az új Omnichordhoz a Suzuki egy olyan funkciót adott hozzá, amellyel meg lehet változtatni az akkordok és a ritmusok menetét, gyorsaságát, így a gép például szabad tempóban játszik vagy igény szerint basszuskíséretet ad az alaphoz. A felhasználó akár el is küldheti magának felvételeit a Musical Instrument Digital Interface (MIDI) segítségével, ahol a különböző hangok két külön csatornán tudnak futni. Az Omnichord elődeinek néhány hangját megtartották, köztük az elektromos FM-zongorát, amely a Suzuki állítása szerint az 1980-as években volt divatos, valamint a korabeli modellből származó celeste- és hárfa-hangokat.

A vállalat szerint az Omnichord Európa- és Amerika-szerte hatalmas népszerűségnek örvendett a maga idejében mint hordozható elektronikus hangszer. Az első kiadás után még hat modell jelent meg, mindegyik különböző variációkkal, az akkordok számától kezdve a kínált ritmusok stílusáig. A Suzuki végül az 1996-ban megjelent OM-300 után szüntette meg az Omnichord gyártását, most több mint 40 évvel később a modernizált OM-108-assal tér vissza.

A Suzuki szerint az új Omnichord várhatóan 2024 júliusától lesz kapható.