2024.2.11 9:51
Olvasási idő 5:38
Krajnyák Petra

Fejezetek a magyar kriminalisztika legmélyebb bugyrából: Jancsó Ladányi Piroska, a kéjvágytól vezérelt sorozatgyilkos

TÖRTÉNETEK GYILKOSSÁG JANCSÓ LADÁNYI PIROSKA MEGTÖRTÉNT BŰNÜGYEK SOROZATGYILKOS TRUE CRIME
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Jancsó Ladányi Piroska öt tizenéves lányt ölt meg Törökszentmiklóson. Szörnyű tetteit pironkodás nélkül bevallotta, de a gyilkolásra késztető leszbikus vágyairól szégyenkezve beszélt a hatóságnak.

Jancsó Piroska Mária 1934. január 15-én született Törökszentmiklóson. Anyja, Jancsó Borbála analfabéta volt, így írni-olvasni tudást nem igénylő alkalmi munkákból és prostitúcióval tartotta el gyerekeit. Ladányi Gyula ugyan 1949-ben hatósági nyomásra elismerte Piroskát lányaként, de a rendszeresen fizetendő tartásdíjat 600 forint készpénzzel kiváltva végleg elvágta a rokoni szálat, melyre csupán a lány vezetékneve utal.

Féltestvére, József 1943. augusztus 5-én született a kereskedő Weisz Lipóttól, aki a második világháború egyik koncentrációs táborában veszett oda. Bár házasságon kívül született, de József is az örökösök közé tartozott, így a félárva fiú révén jutott a Jancsó család a későbbi gyilkosságok helyszíneként szolgáló Vörös Hadsereg úti házhoz.

Leszbikus nemi vágyainak kielégítése és nyereségvágy miatt végzett öt lánnyal Jancsó Ladányi Piroska a Jász-Nagykun-Megyei Törökszentmiklóson 1953-ban és 1954-ben. A szörnyűséges, hogy szexuális igénye kielégítése miatt nő nőt ölt volna meg, addig még nem fordult elő hazánkban, de nagyon a világon sem.
Forrás Wikipedia

Borbála elmondása szerint 16 éves korától intenzív szexuális életet élt. Hamar híre ment a városban, a szóbeszédek szerint négy apától öt gyereke született, míg más pletykák 15 gyereket emlegetnek. Mielőtt brutális gyerekgyilkosságok helyszínévé vált volna, a Vörös Hadsereg útja 171-et bordélyként tartották számon a helyiek. Sokan Borbálát hibáztattak a lánya bűneiért, mondván az állandó munkakerüléssel, italozással, kéjelgéssel rossz példát mutatott lányának.

Kiemelt tartalom
Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását Denise Huskins hihetetlen története: Az igazi Gone Girlnek hitt nő, akiről mindenki azt gondolta, megszervezte saját elrablását 2024.4.21 9:32

Bár az elemi iskolának csak öt osztályát járta ki, Piroskát kortársainál jóval okosabb, érett gyerekként jellemezték, emellett anyjával ellentétben olvasott lány volt, és jól rajzolt. Miután 1944-ben a szovjetek bevonultak és Magyarország előtt összehúzták a Vasfüggönyt, a perifériára szorult család tovább süllyedt a társadalom legalsóbb rétegébe. Piri apja negyven holdnyi földjével kuláknak, vagyis „módos parasztnak“ minősült. Az osztályellenség bélyegét a csonka családra is rásütötték, de csodával határos módon házukat megtartották. Piri rövidesen prostituáltként vált ismerté a szovjet katonák körében, és többször is megpróbált a Szovjetunióba szökni jobb élet reményében.

Anyjával, féltestvérével, kislányával és kisfiával rettenetes körülmények között éltek. Egy gyámügyi képviselő többször is járt a családnál, hazatérve mindig rögtön levetkőzött az udvaron.

„Egyszer, amikor fehér nadrágban voltam ott, olyan lett, mintha mákkal hintették volna tele: feketéllett a bolháktól.“

Így érthető módon orosz katonáktól született gyerekeit hamar állami gondozásba vették.

Piroska saját 11 éves kisöccsét is szexuálisan zaklatta és orális aktusra kényszerítette, azonban vallomásából kiderül, hogy a férfiak csupán megélhetést jelentettek számára. Szexuális vágyat csupán a nők iránt érzett, erre pedig leszbikus ponyvaregények ébresztették rá. A húszéves lány egész életében szégyellte vágyait, melyek kielégítésére és vagyonszerzés céljából öt kislány életét is kioltotta. Jancsó Ladányi Piroska húszéves korára állatkínzóvá, vérfertőző gyermekbántalmazóvá és ötszörös gyilkossá lett, aki nagyobb megbánást mutatott szexualitása, mint bestiális tettei miatt.

Leszbikus nemi vágyainak kielégítése és nyereségvágy miatt végzett öt lánnyal Jancsó Ladányi Piroska a Jász-Nagykun-Megyei Törökszentmiklóson 1953-ban és 1954-ben. A szörnyűséges, hogy szexuális igénye kielégítése miatt nő nőt ölt volna meg, addig még nem fordult elő hazánkban, de nagyon a világon sem.
Jancsó Piroska kihallgatása. Forrás Rendőrségi Szemle - Arcanum

1953 nyarán ismerte meg Komáromi Marikát, aki gyakran legeltetett a városhatárában teheneket. 1953. október 13-án vásárolni küldték, ám soha többé nem tért haza, hiába keresték a rendőrök, a szülők és a helyi szovjet katonák. A lánynak sikerült a kislány bizalmába férkőznie, majd mikor azon a végzetes napon a törökszentmiklósi zöldséges előtt a 11 éves kislányba botlott, meghívta magához. Egy színes képeskönyvvel kötötte le figyelmét, hogy egy villanyhuzal-darabbal hátulról megfojthassa. Holttestét meztelenre vetkőztette, majd kiélte rajta vágyait. Egy pokróccal letakarva, a nyakára tekert huroknál fogva kivonszolta a lakásból, majd fejjel lefelé a kútba dobta.

Kiemelt tartalom
Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét Flordelis de Souza, az 55 gyerekes családanya, politikus és gospelénekesnő, aki adoptált gyerekeivel ölette meg a férjét 2024.4.7 10:33

1954. június 12-én a 13 éves Hoppál Piroskának veszett nyoma, miután a piacra indult csirkéket árulni. A helyiek egy része már ekkor élt a gyanúval, hogy a két eltűnés mögött ugyanaz az elkövető állhat, de a rendőrség nem kezelte megfelelő komolysággal az ügyet. A 20 éves lánynak ezúttal úgy sikerült magához édesgetnie áldozatát, hogy ígéretet tett az összes eladatlan csirke megvásárlására. Piroska kezébe is egy könyvet nyomott, majd őt is egy villanyhuzallal megfojtotta. A következő idézet a jegyzőkönyvből származik, melynek részleteit csak erős idegzetű olvasóinknak javasoljuk.

„A holttestnek megtekintette nemi szervét, azt nyalta, majd egy sárgarépát dugdosott saját nemi szervébe, és így elélvezett. Ezután a holttest nemi szervébe egy seprűnyél végét bedugva lemérte annak mélységét. Később Hoppál Piroska kilógó nyelvéhez dörzsölgette saját nemi szervét, s közben a holttest mellét fogdosva, újból elélvezett.”

A kislány holttestét is kútba dobta, ruháit elrejtette a kamrában, a kiforgatott zsebekből előkerült 200 forintot pedig zsebre tette. 

Leszbikus nemi vágyainak kielégítése és nyereségvágy miatt végzett öt lánnyal Jancsó Ladányi Piroska a Jász-Nagykun-Megyei Törökszentmiklóson 1953-ban és 1954-ben. A szörnyűséges, hogy szexuális igénye kielégítése miatt nő nőt ölt volna meg, addig még nem fordult elő hazánkban, de nagyon a világon sem.
Jancsóék háza, a gyilkosságok helyszíne. Forrás Rendőrségi Szemle - Arcanum

Simon Irén augusztus 9-én már nem állt munkába a helyi mezőgazdasági gépgyárban. Piroska a 17 éves lánnyal állítása szerint szexuális viszonyt fojtatott. Mivel rettegett, hogy kitudódik kapcsolatuk, így gondoskodott róla, hogy a lány sírba vigye titkát. Már rutinszerűen járt el: dróttal megfojtotta, a nála talált 30 forintot megtartotta. A korábbi áldozatokkal szemben a lány védekezett, és holttestét csupán azért nem gyalázta meg, mert valamilyen nemi betegség tüneteit fedezte fel intim testrészén.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

Augusztus 11-én Botos Mária törökszentmiklósi keresztanyjához jött látogatóba. A mezőtúri buszról leszálló lányt Piroskának sikerült magához csalnia, mondván ő is pont arrafelé lakik amerre a lány tart. Felajánlotta, hogy elkíséri, de útközben megkérte, hogy segítsen neki egy csomagot kivinni a vonathoz. A 13 éves lány kedvességét kegyetlen halállal hálálta meg az élet. Piroska ezúttal pamutzsinórt használt, de ugyanúgy bánt a holttesttel: kielégítette nemi vágyait, a lemeztelenített testet a kútba dobta, ruháit elrejtette, és ebben az esetben 7 forintot tett zsebre.

Ötödik áldozata, a szintén 13 éves Szőke Katalin eltűnését augusztus 14-én jelentették a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányságon. Miután reggel 43 forinttal a zsebében a tejcsarnokba küldték, összetalálkozott Piroskával, aki őt is csomagcipelés ürügyén csalta a Vörös Hadsereg útja 171-be. Figyelmét a bevált módszer szerint mesekönyvvel kötötte le, hogy egy övvel megfojtsa, majd megbecstelenítse a holttestet. A kislány pénze Piroska zsebében, a holttest a kútban landolt.

Eluralkodott a városon a pánik, sokan a visszatérő 13-as számnak is jelentőséget tulajdonítottak, azonban a balszerencsés szám gyakori felbukkanása csupán a véletlen műve volt. Olyan elméletek is születtek, hogy a zsinagóga újjáépítéséhez volt szüksége a helyi zsidóknak a gyerekek vérére. Mások a helyi temetkezési vállalat igazgatóját gyanúsították. A kriminalisztikai alapismeretek helyett szocialista jelszavakat szajkózó rendőrség az első eltűnés után nem indított alapos nyomozást, a helyzet tovább romlott, miután felmerült a szovjet katonák érintettsége. Nem merték kihallgatni az orosz katonákat.

Kiemelt tartalom
Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon Lacey Fletcher, a nő, akit szülei hagytak elrohadni kanapéjukon 2024.3.17 10:06

Azonban a laktanyán gyakran megforduló, 23 éves Czene Ilona részletesen beszámolt arról, hogy Piroska részegen bevallotta neki az anyjával közösen elkövetett gyilkosságokat. A rendőrség azután sem intézkedett, hogy Lajkó Rozália eskü alatt állította, hogy Marika és Jancsó Ladányi Piroska együtt mentek a Czégény-tanyára. Így 1954 augusztusától a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysághoz került az ügy, kihallgatták a gyerekek ellen korábban bűncselekményt elkövetett férfiakat, de  semmilyen eredményre nem jutottak

Leszbikus nemi vágyainak kielégítése és nyereségvágy miatt végzett öt lánnyal Jancsó Ladányi Piroska a Jász-Nagykun-Megyei Törökszentmiklóson 1953-ban és 1954-ben. A szörnyűséges, hogy szexuális igénye kielégítése miatt nő nőt ölt volna meg, addig még nem fordult elő hazánkban, de nagyon a világon sem.
Jancsó Ladányi Piroska 1953 nyarán ismerte meg a 11 éves Komáromi Marikát, aki a város határában legeltette a teheneket. Pár hónappal később, amikor újra találkoztak, elcsalta a kislányt a lakásukra. Míg a lánnyal egy ponyvaregényt olvastatott, egy villanyhuzal-darabbal hátulról megfojtotta. A holttestet levetkőztette, az arca fölé terpeszkedett, hogy szexuális vágyait kiélje – idézte vissza ő maga a vallomásában a történteket. Ezután letakarta egy pokróccal, nyakára hurkot kötött és kihúzta a lakásból, s fejjel lefelé bedobta a kútba.
Rubin Szilárd Jancsó Borbálával is többször beszélt. Az ííró több évtizedig kutatta a történtek miértjét, de mivel az államapparátus minden egyes alkalommal megtagadta tőle a vonatkozó iratok kiadását, a sejtésnél ő sem jutott közelebb. Forrás Rendőrségi Szemle - Arcanum

Az öldöklésnek végül a 21 éves Balogh Istvánné vetett véget 1954. szeptember 2-án tett vallomásával. A pusztakengyeli asszony előző nap ismerkedett össze Piroskával, majd a tiszaligeti vidámparkba indultak, azonban útközben új barátnője megszökött táskájával. Istvánné hosszú keresés után egy építkezésen talált rá Piroskára, aki éppen ruháit próbálta eladni a kőműveseknek. A lánynak viszont sikerült kimagyaráznia magát. Olyannyira megbékítette a meglopott nőt, hogy az végül nála töltötte az estét. Istvánné a vendégváró pálinkától álomba merült, majd arra ébredt, hogy Piroska dróttal fojtogatja.

Csodával határos módon sikerült elszaladnia, és meg sem állt a rendőrségig, ahol részletesen beszámolt a történtekről. Piroskát azonnal elfogták, a rendőrök legnagyobb meglepetésére pedig alátámaszotta Istvánné vádjait. A nyomozók házkutatást rendeltettek el, ám a lopott ruhák már jelentéktelennek tűntek a kútban talált öt holttest mellett. A koszos, limlomos lakásban az eltűnésekkor nyilvántartásba vett gyerekruhák többségét megtalálták, a többit Jancsó Piroska eladta. A tornácon lévő, tömör vaslappal lefedett kútba egy önkéntes tűzoltó gázálarccal, gumicsizmában és gumikesztyűben ereszkedett le. A jegyzőkönyv szerint nagyjából ülő helyzetben egy leány meztelen holttestét lehetett látni. Összezúzott feje mellett egy talp látszott, a holttestre egy katonai nadrágszíjat dobtak.

Kiemelt tartalom
Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves Japán egyik legfiatalabb sorozatgyilkosa a 14 éves "Ördög Rózsája", aki saját korosztályában vadászott áldozataira 2024.3.3 10:24

Hajnalra az összes holttest felszínre került, az elsődleges orvosi vizsgálat megállapította, hogy valamennyi áldozatot megfojtották. A rendőrökben erősen élt a gyanú, hogy Piroska nem követhette el anyja tudomása vagy segítsége nélkül a gyilkosságokat, így Jancsó Borbálát is letartóztatták. Az első kihallgatáson eluralkodott a káosz, a teljes nyomozói állomány mellett gépírónő is vallatta a lányt, aki egyre ellentmondásosabb információkkal szolgált. A 45 éves Raffael Józsefnét, a 23 éves Fekete Sándort és egy orosz katonát is segédjeként nevezett meg, de mindegyiküket tisztázták.

Miután, már amennyire az ügy érzékenysége és körülmények engedték, lenyugodtak a kedélyek, Piroska a megbánás legkisebb jelét sem mutatva, összefüggőbb beismerő vallomást tett, ellenben indítékaként szolgáló szadista, leszbikus és pedofil vágyálmairól szégyenkezve számolt be. Anyját hol bűnsegédként, hol haszonszerzési vágytól vezérelt felbujtóként nevezte meg. Egyszer még azt állította, hogy segítette eltüntetni a nyomokat, máskor csaliként hivatkozott rá, később egyedüli elkövetőként hivatkozott önmagára. A Legfelsőbb Bíróság végül 1954. október 14-én arra a következtetésre jutott, hogy Borbála csavargó, tolvaj prostituált nőt nevelt lányából, így nagyon is hozzájárult a sorozatos gyilkosságokhoz. Mindkettőjüket halálra ítélték.

Leszbikus nemi vágyainak kielégítése és nyereségvágy miatt végzett öt lánnyal Jancsó Ladányi Piroska a Jász-Nagykun-Megyei Törökszentmiklóson 1953-ban és 1954-ben. A szörnyűséges, hogy szexuális igénye kielégítése miatt nő nőt ölt volna meg, addig még nem fordult elő hazánkban, de nagyon a világon sem.
A szolnoki római katolikus temető 11-es parcellája, ahová a 100 évre megváltott díszsírhelyen temették el az öt kis áldozatot Forrás Rendőrségi Szemle - Arcanum

Borbálának azonban az Elnöki Tanács kegyelemet adott, és életfogytiglani fegyházra módosították büntetését. A zalaegerszegi börtönkórház női részlegén halt meg a hatvanas évek végén. Jancsó Piroskát a szolnoki megyei börtön udvarán, 1954. december 12-én, vasárnap délelőtt 10 órakor felakasztották az áldozatok hozzátartozói és a környékbeliek jelenlétében. Ez volt az utolsó nyilvános kivégzés Magyarországon. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!