2024.1.26 11:00
Olvasási idő 2:30
Maier Péter

PREMIER: Amikor a parafok százról nullára zuhan – Hallgasd meg nálunk a Heavy Brains zenekar új albumát!

PREMIER: Amikor a parafok százról nullára zuhan – Hallgasd meg nálunk a Heavy Brains zenekar új albumát!
Forrás Heavy Brains
ZENE HEAVY BRAINS MAGYAR ZENE PREMIER

Második albumával jelentkezik a debreceni Heavy Brains zenekar, amely első nagylemezéhez képest erőteljes stílusváltáson ment át. A "Tanult módszerek" című anyag nálunk hallható először.

A Heavy Brains zenekar először 2021-ben hallatott magáról a tízdalos, Strapped Wings című debütlemezzel, amely egyrészt a 60-as, 70-es évek rockzenei hagyományainak hatását mutatta, másrészt angol és magyar nyelvű dalokat egyaránt tartalmazott. A banda azóta közel ezer produkcióból megnyerte az Öröm a Zene tehetségkutató fődíját, illetve 2023-ban támogatást nyertek az NKA Hangfoglaló Program induló előadói között. Az első lemez óta eltelt években formálódott a debreceni együttes hangja, ami nagyon egyértelműen hallatszik a szintipopos és teljes egészében magyar nyelvű második lemezükön. A Tanult módszerek nálunk, a REFRESHER Magyarországon hallható először.

 

Timbusz Bence, a Heavy Brains basszusgitárosa szerint egymás mellé rakva gyakorlatilag ég és föld az első két album. Úgy érzi, a zenekar mostanra ért meg, és most találta meg a saját hangzását, stílusát, amit ők afféle alternatív-synth-pop-rock egyvelegként definiálnak.

Az album dalait sokkal tudatosabban írtuk, mint az eddigieket, illetve próbáltunk elrugaszkodni a klasszikusnak vett hangszerelésünktől. A vokálok és a háttérben el-elhangzó effektek mind hozzásegítenek ahhoz, hogy egy sokkal teltebb hangzást érjünk el. A dalszövegeink velünk megtörtént eseményeket dolgoznak fel

– fogalmaz Timbusz, aki szerint minden dalnak megvan a kis sztorija, ami által a lemez íve is körbeírható.

heavy brains
A Heavy Brains zenekarra a 80-as évek szintipop világa hatott leginkább az új albumon Forrás Ulyana Tim

Visszatérő motívum az albumon a „parafok“ kifejezés, amely többek között az intró és a két interlude címében is visszatér. A lemez a Parafok 100-zal indul, a közepén ott a Parafok 50, majd a zárószám előtt hallható a Parafok 0. A koncepció azt hivatott jelezni, hogy a kezdeti problémákat, nehézségeket – szóval a parákat – az album végére már elengedte a banda, nem hajlandó foglalkozni velük. Aki készített már ekkora hosszúságú művészeti produktumot, az nagyon könnyen tud azonosulni azzal, hogyan engedi el az ember a különböző „parákat“, ahogy halad az alkotással, és hogyan elégszik meg a végére a saját teljesítményével úgy, hogy aztán azt mások elé is tárhassa.

Dávid Balázs, az együttes gitáros-énekese szerint a Tanult módszerek egyfajta önbeteljesítő jóslat, ami erős szimbolikával bír.

Az albumot az első átfesztiválozott nyarunk alatt kezdtük el írni, ami számomra varázslatos időszak volt, azonban ez az életstílus rengeteg lemondással, áldozattal és következménnyel járt személyes szinten és a zenekarnak is. Újjá kellett születni, hogy minden a legnagyobb hatásfokon működjön

– fogalmazott a frontember. „Akkor még nem tudtam, hogy ezt fogja nekem jelenteni az album. Az akadályok leküzdése, egymás és magunk elfogadása és az elengedés megtanulása mind analógiák egyénileg, a banda számára és a dalokban is.
Kihívás volt összerakni a lemezt, és pont ettől lett igazi. Hatalmas előrelépésnek érzem a hangzásvilágot és a dalstruktúrák kompakttá formálását“ – teszi hozzá. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között tegnap 18:33 -kor

Az NKA Hangfoglaló Program által támogatott lemez egyik legerősebb dalához, a Nem felejtem el című számhoz egy image videóklipet is készített a Heavy Brains:

Habár a zenekar modernebb irányba ment, fontos volt számukra, hogy a stílus változásával „megmaradjon a Heavy Brains lelke a számok mögött“. Ezt a mögöttes kontextust segíti az is, hogy a tagok közeli jó barátok, akik sok időt töltenek együtt a próbatermen és a koncerthelyszíneken kívül is. Törzshelyük Debrecenben a Susmus Café, ahol történelmet, kultúrát, sportot érintő kvízjátékokon vesznek részt, és jellemzően győztesként zárják a kocsmaversenyeket. Emellett ha idejük engedi, együtt lazulnak a debreceni fürdőben, ahol dalszövegük is született már.

Az év első felében azonban viszonylag ritkán érnek majd rá áztatni magukat, ugyanis jelenleg a lemezbemutatóra készülnek, amely február 3-án lesz az Akvárium Klubban. Ezt követően pedig turnéra indulnak Dánelfy Gergő vendégeként, fellépnek Nyíregyházán, Miskolcon, Szegeden, Győrben és Kecskeméten is.

A Heavy Brains zenekar tagjai (balról) Markos Zoltán dobos, Dávid Balázs gitáros-énekes, Timbusz Bence basszeros-vokalista és (lent) Fodor Szabolcs billentyűs
A Heavy Brains zenekar tagjai (balról) Markos Zoltán dobos, Dávid Balázs gitáros-énekes, Timbusz Bence basszeros-vokalista és (lent) Fodor Szabolcs billentyűs Forrás Németh Levente

Az új lemezüket azoknak ajánljuk, akik szívesen képzelik el magukat a Stranger Things világában, szerették az utolsó két The Weeknd-album hangszerelését, de megtalálja benne magát az is, aki a 20. század második felének magyar pop/rock dalain nőtt fel, helyenként például az Omega hatása is felfedezhető rajta. Parafok 0, Debrecen jelentkezik, fogadjátok szeretettel.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!