2024.1.11 11:19
Olvasási idő 1:02
Krajnyák Petra

Kivillanó testrészek miatt tiltották be FKA Twigs fehérneműkampányát az Egyesült Királyságban

DIVAT CALVIN KLEIN DIVAT FOTOGRÁFIA NŐJOG SZEXUALITÁS

A brit reklámfelügyelet tárgyiasítás vádjával tiltotta be FKA Twigs Calvin Klein-fotóit, ő azonban szereti a róla készült képeket, büszke rájuk. „Nem látom a sztereotipikus szexuális tárgyat, aminek bélyegeztek" – reagált a hírre az Instagram-oldalán.

Az Egyesült Királyság reklámfelügyeleti hatósága (ASA) károsnak ítélte és betiltotta FKA Twigs Calvin Klein-reklámfotóját, írja a BBC.

A hatóság szerint a nőket tárgyiasító kép kompozíciója a nézők figyelmét a modell testére irányította, nem pedig a reklámozott ruházatra. A szóban forgó képen a Calvins or nothing (Calvinek vagy semmi) felirat alatt láthatjuk a bő farmeringet viselő FKA Twigst, amint megvillantja testének meztelen oldalprofilját. 

A felügyelet két egyéni bejelentést követően vizsgálta meg a márka Kendall Jenner és FKA Twigs szereplésével készített reklámjait. A hatóság a Jennerről készült fotókban nem talált kifogásolni valót, azonban felelőtlennek ítélte azt a fényképet, amely – megfogalmazásuk szerint – FKA Twigs fizikai jellemzőit középpontba helyezve, sztereotipikus szexuális tárgyként mutatja be az énekesnőt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

FKA twigs (@fkatwigs) által megosztott bejegyzés

A Calvin Klein kiállt az új reklám mellett, amely szerintük nagyon is hasonlít a márka korábbi, az Egyesült Királyságban szintén megjelent kampányfotóira. A divatóriás azzal érvelt, hogy némi meztelenség többnyire velejárója a fehérneműreklámoknak, de a kényes testrészeket mindig eltakarják. A vállalat véleménye szerint a plakát egy erős, progresszív és felvilágosult üzenetet hirdető nőt ábrázol.

FKA Twigs szintén megvédte a divatkampányt, amikor szerda este közzétett Instagram-bejegyzésében úgy fogalmazott:

Nem látom a „sztereotipikus szexuális tárgyat“, aminek bélyegeztek. Egy gyönyörű, erős, színes bőrű nőt látok, akinek elképesztő teste több fájdalmat győzött le, mint amennyit el tudsz képzelni.

Az előadó kijelentette, hogy büszke a külsejére, művészetében pedig olyan határokat feszegető nők példáit követi, mint Josephine Baker, Eartha Kitt vagy Grace Jones. „Köszönöm a CK-nak, illetve Mert és Marcus divatfotósoknak, akik teret adtak nekem, hogy pontosan úgy fejezzem ki magam, ahogyan szerettem volna. Nem hagyom, hogy megváltoztassák a narratívámat“ – zárta a posztot az énekesnő.