2023.12.19 12:23
Olvasási idő 0:51
Masszi-Rigó Csilla

Retróban utazik az IKEA: újabb '60-as és '70-es éveket idéző kollekciót dobott piacra a svéd cég

DESIGN IKEA LAKBERENDEZÉS

A Nytillverkad kollekció egyes darabjait már mi is beszerezhetjük itthon, az IKEA újragondolt bútorai azonban új darabokkal egészülnek ki – reméljük, nem csak a nyugati piacon.

Az IKEA nem hagyja, hogy a téli szürkeségben az otthonok is színtelenek és komorak maradjanak, újabb darabokkal egészül ki ugyanis a retró formákat és élénk színeket idéző Nytillverkad kollekció, amelynek ez már a harmadik bővítése – derül ki a Hypebeast cikkéből.

Új retró kollekciót dob piacra az ikea
Az új Nytillverkad kollekció darabjai. Forrás IKEA

A magyarországi IKEA egyelőre nem értesítette a vásárlókat arról, hogy itthon is kaphatóak lesznek-e a mutatós székek, az amerikai piacon azonban 2024 januárjától érhetőek el az új lakberendezési tárgyak.

Míg az előző kollekció a '60-as és '70-es évek hatására a narancs, rózsaszín és vörös színekből álló nyárias palettára összpontosított, a legújabb darabok sokkal játékosabb hangulatot árasztanak a zöld, sárga és kobaltkék bútorokkal. Az újonnan megjelent székek és kiegészítők között a monokróm stílust kedvelők is találnak ízlésüknek megfelelő tárgyakat. A kollekció célja, hogy a '60-as és '70-es évek lakberendezési stílusát – amely merész formákban és élénk mintákban is bővelkedett – a modern otthonokba ültesse át.

Nytillverkad kollekció Nytillverkad kollekció Nytillverkad kollekció Nytillverkad kollekció
Galéria megtekintése
(6)

Az IKEA archívumából felelevenített bútordarabokat egykor Karin Mobring és Gillis Lundgren tervezők alkották, az új BAGGBODA asztalka és Mobring CROMI asztala először az IKEA 1971-es katalógusában jelent meg. A BAGGBODA formája hű marad az eredeti Bauhaus ihlette sziluetthez, és most fehér és sárga színben kapható.

Kiemelt tartalom
Ilyen volt a Kádár-kor megkérdőjelezhetetlen esztétikája – Bemutatjuk a szocializmus lakberendezési szokásait Ilyen volt a Kádár-kor megkérdőjelezhetetlen esztétikája – Bemutatjuk a szocializmus lakberendezési szokásait 2023.11.12 9:41

Figyelemre méltó darabok a SOTENÄS és a DYVLINGE fotelek is, amelyek mindegyikét Lundgren tervezéseiből alkották újra. A SOTENÄS az 1969-es PUCK modern reinkarnációja, míg a DYVLINGE a MILA karosszékből készült.