2023.12.13 9:54
Olvasási idő 1:28
Szöllősi Anna

Nem engedték ki őket az országból, nem tudták átvenni a lányuknak járó díjat a meggyilkolt Mahsza Amini szülei

UROPE EURÓPAI UNIÓ IRÁN MAHSZA AMINI

A Szaharov-díjat idén Mahsza Zsina Amininak és az iráni „Nők, Élet, Szabadság” mozgalomnak ítélték oda. Az elismerést a meggyilkolt fiatal nő szülei vették volna át, azonban a reptéren útjukat állták, útlevelüket is elkobozták.

Az Európai Parlament a gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat idén Mahsza Zsina Amininak és az iráni Nők, Élet, Szabadság mozgalomnak ítélte oda. A keddi díjátadó ünnepség megnyitóján Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke elmondta, ez „tisztelgés az összes bátor és rendíthetetlen iráni nő, férfi és fiatal előtt, akik a fokozódó nyomás ellenére folytatják a harcot a jogaikért és a változásért.”

Mahsza Zsina Amini 22 éves iráni kurd nő volt, akit 2022. szeptember 13-án Teheránban letartóztattak, mert állítólag nem a szigorú iráni törvényeknek megfelelően viselte fejkendőjét. Az őrizetben fizikailag bántalmazták, három nappal később pedig a kórházban belehalt sérüléseibe. Halála hatalmas felháborodást váltott ki az iráni nők körében, akik a „Nők, Élet, Szabadság” jelszót zászlójukra tűzve tiltakoztak a kötelező fejkendőviselés és más diszkriminatív törvények ellen.

A meggyilkolt lány szüleit és testvérét, akik december 8-án Franciaországba indultak, hogy átvegyék a Szaharov-díját, az iráni hatóságok a teheráni repülőtéren megállították, és útlevelüket elkobozták. Jelenleg kiutazási tilalom van érvényben ellenük. Metsola ezért szombaton felszólította „az iráni rezsimet, hogy vonja vissza döntését”.

Kiemelt tartalom
Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? Boldog évfordulót Magyarországnak! – 20 éve csatlakoztunk az EU-hoz, mi történt az elmúlt két évtizedben? 2024.5.1 10:11

A díjat a kitüntetettek nevében Száleh Níkbaht ügyvéd, Mahsza Amini családjának képviselője, illetve Afszún Nadzsafi és Merszedeh Sáhínkár iráni nőjogi aktivisták vették át, akik 2023-ban elhagyni kényszerültek hazájukat – tájékoztat az Európai Parlament közleménye. 

A gondolatszabadságért járó Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988-ban alapította. Az Andrej Szaharov szovjet tudósról és politikai disszidensről elnevezett díjjal évről évre olyan személyeket és szervezeteket tüntet ki, akik, illetve amelyek sokat tettek az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméért.

Sok más fiatalhoz hasonlóan Afszún Nadzsafi és Merszedeh Sáhínkár is részt vett a Mahsza Amini halála nyomán kirobbant tüntetéseken. Afszún Nadzsafi húgát, a 22 éves Hadísz Nadzsafit 2022. szeptember 22-én az egyik tüntetésen agyonlőtték. Nővére azóta azért küzd, hogy nyilvánosságra hozza húga meggyilkolásának körülményeit. Iránban 25 év börtönbüntetés vár rá a kormány elleni tüntetésre való felbujtás vádjával.

Merszedeh Sáhínkárt egy 2022. októberi tüntetésen szemen lőtték. Még a kórházban is a biztonsági szolgálat szigorú megfigyelése alatt állt. Nem kapott megfelelő ellátást, a családját pedig zaklatták. 2023 márciusában kénytelen volt elhagyni Iránt, hogy megkapja a szükséges kezelést, de végül jobb szemére mégis elvesztette a látását. A száműzetésből is folytatja a Nők, Élet, Szabadság mozgalom kampányát. Emellett részt vesz olyan kampányokban is, amelyek az Iránban tapasztalható, államilag támogatott erőszakra igyekeznek felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.