2023.12.4 10:47
Olvasási idő 1:06
Maier Péter

Nem a situationship, nem a swiftie, hanem egy Tom Holland által is használt kifejezés lett az év szava 2023-ban

TECH-TUDOMÁNY AZ ÉV SZAVA OXFORD TOM HOLLAND

A "rizz" lett az év szava 2023-ban, ami Tom Holland szájából vált igazán ismertté.

Ahogy sok más helyen, Oxfordban is évről évre megszavazzák az év angol kifejezését. A GenZ-szlengeknek és a TikToknak köszönhetően 2023-ban is erős volt a verseny, ugyanakkor azok, akik a párkapcsolattól megriadók szerelmi viszonyára használt  situationship, vagy a Taylor Swift rajongóit összegyűjtő swiftie kifejezéseket szerették volna győztesként látni, csalódottak lesznek.

Az év szava ugyanis nem ezek közül került ki az Oxford Szótár kiadója, az Oxford University Press (OUP) szerint, és az amerikai énekesnő helyett egy másik celebhez, Tom Hollandhoz kötik annak mainstream elterjedését.

"Rizz" – négy betű, de többet mond két bekezdésnél. Ez lett az év szava 2023-ban oxfordi lexikográfusok szerint, akik egy szűkített listáról, szavazás után választották ki a kifejezést.

Tom Hollandnak saját bevallása szerint nincs rizzje Forrás Han Myung-Gu / Contributor

De mit jelent a rizz? És vajon neked is van?

A rizz (magyar fordítással próbálkozni értelmetlen volna) az a jelenség, amikor valakinek annyira jó a dumája vagy a karizmája, hogy az rettentően megkönnyíti a dolgát a romantikus vagy szexuális célzatú ismerkedések során. A feltételezések szerint az angol charisma szóból lett kiragadva, és egyfajta képességet jelöl. Mindemellett a ‚rizz up‘ változat (tehát valakire „rárizzelni“) azt a cselekvést jelenti, amikor valakire ráírunk, azaz úgymond „megkezdjük a fűzést“.

Kiemelt tartalom
Scorsese Jézus Krisztusról forgat filmet – de hogy jön a képbe a Pókember? Scorsese Jézus Krisztusról forgat filmet – de hogy jön a képbe a Pókember? 2023.5.30 8:59

A kifejezésnek a népszerűségét óriási mértékben megdobta az, amikor egy Buzzfeednek adott interjújában Tom Holland száját is elhagyta, amikor Zendayával való kapcsolatáról beszélt.

Nekem egyáltalán nincs rizzem. Abszolút limitált vagyok rizz szempontjából

– mondta, mielőtt elmesélte volna, hogy színésznő kedvesét „sokáig tartó munkával“ tudta meghódítani.

Tavaly az oxfordiaknál a goblin mode lett az év kifejezése, amely bocsánatkérés nélküli, lusta, hanyag vagy kapzsi viselkedést jelent. Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke szerint érdekes látni, hogy a COVID miatt erősen előtérbe kerülő goblin mode után egy ennyire ellentétes konnotációkkal bíró kifejezés, mint a rizz hódította meg a világot.