2023.11.28 14:30
Olvasási idő 1:11
Kovács M. Dávid

Miyazaki munkássága és a Dűne ihlette a DÜSK disztópikus kollekcióját

DIVAT DŰNE DÜSK MAGYAR DIVAT MIJAZAKI HAJAO

A 30y-nal közös kollaborációja után Hegedűs Dóra brandje, a DÜSK egyenesen a világvégét idézi meg legújabb, STORM KIDS nevű kollekciójával, ami a fenntarthatóságról is fontosat üzen.

Új, önálló kollekcióval jelentkezett a budapesti székhelyű, high-streetwear irányt képviselő DÜSK, aminek exkluzív bemutatóját az idei, októberben megrendezett Budapest Design Weeken tartották.

Megjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDS.
Megjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDS. Forrás Martin Wanda / DÜSK

A Storm Kids névre keresztelt kollekció tervezését nagyban befolyásolta a 2020-as karanténidőszak, valamint az azóta is egyre fokozódó egzisztenciális szorongás társadalmi szintű megjelenése.

A darabok a védekezés és a harc együttes interpretációiként jelennek meg. A fő formai kiindulási pontot a különböző korszakokhoz visszanyúló, pilótaöltözékek jelentették, amik magukban hordozzák a funkcionalitást és az izgalmas részletmegoldásokat egyaránt

– idézi a márka divattervezőjét, Hegedűs Dórát a Refreshernek elküldött sajtóközlemény.

A tervezés folyamatát ezúttal is több popkulturális hatás befolyásolta: egyszerre jelentett inspirációt a Dűne világa, valamint a japán rajzfilmes zseni, Mijazaki Hajao (Miyazaki Hayao) 1986-os alkotása, a Laputa – Az égi palota.

Megjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDS.
Miyazaki munkássága és a Dűne is hatással volt a DÜSK kollekciójára Forrás Martin Wanda / DÜSK

Mint írják, a disztópikus öltözékekre jellemző jellemző rétegzett, dekonstruált anyaghasználat a túlélésért való küzdelemre utal. A márkára jellemző, absztrakt és manipulált skótkockás minták pedig egyszerre idézik az underground zenei színteret, és a naiv gyermeki nosztalgia hangulatát.

Középpontban a fenntarthatóság 

Hegedűs Dóra ezúttal is igyekezett a fenntarthatóságot és az anyagok újrahasznosítását szem előtt tartani. Így különböző filmes produkciók, illetve kortárs magyar divatmárkák deadstock anyagait és kellékeit építette be a kollekcióba, ezzel körforgásban tartva a már feleslegessé vált darabokat.

Kiemelt tartalom
Paul Atreides a Metal Gear Solidban: a Dűne-játékok nagyon furcsa történelme Paul Atreides a Metal Gear Solidban: a Dűne-játékok nagyon furcsa történelme 2024.4.18 17:46

A márka közleménye szerint a Storm Kids kollekcióhoz készült fotók a világégés utáni újra magunkra találást igyekszik megjeleníteni. A képeket Martin Wanda készítette, aki jelenleg a Canon európai nagykövete, portfóliójában pedig olyan márkák szerepelnek mint az Atlantic Records, a Sony Music, a Marc Jacobs, a Dior, a Burberry, a Diesel, a Louis Vuitton, a Saint Laurent vagy a Charles Jeffrey Loverboy.

Megjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDSMegjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDSMegjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDSMegjelent a DÜSK legújabb kollekciója, a STORM KIDS
Galéria megtekintése
(5)

A DÜSK utoljára 2022- ben, az 59. Velencei Biennálé alkalmából jelentetett meg kollekciót, amikor Hegedűs Dóra egy különleges táncelőadásra alkotott jelmezeket. Idén a Storm Kids kollekció mellett a márka egy speciális együttműködés keretein belül egy limitált kollekcióval is jelentkezett, amit a 30y-nal kollaborációban készített.