2023.11.20 8:41
Olvasási idő 1:17
Maier Péter

Ismét minket figyel a világ: Szoboszlai brillírozott, majd levert egy kis pálinkát

SPORT FOCI SZOBOSZLAI DOMINIK

A magyar futballválogatott nemzetközi szinten is feltűnő teljesítményt nyújtott az Eb-selejtezők során. Utolsó meccsünkön Szoboszlai Dominik olyat zsugázott, amilyet eddig csak álmainkban láttunk aktív magyar játékostól.

3–1 arányban legyőzte Montenegró válogatottját a magyar nemzeti csapat, ezzel csoportja élén végzett a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőiben. A korábban magasabbra rangsorolt Szerbiát 4, a kemény ellenfélnek számító montenegróiakat 7 ponttal előzi a magyar csapat, ezzel az eredménnyel pedig a második kalapból húzzák majd a december 2-i sorsoláson, ami azt jelenti, hogy papíron csoportja második legerősebb csapata lesz. 

A vasárnapi meccs elsősorban két játékos, Szoboszlai Dominik és Dibusz Dénes brillírozásáról szólt. A világ legjobb középpályásai közé érő Szoboszlai csapatkapitányhoz méltóan vette magára a felelősséget, miután a magyar csapat 1–0-ás hátrányban vonult a félidőre. Különösen első gólja volt megjegyezhető, könnyen lehet, hogy a magyar focitörténelem egyik legtöbbet idézett találata lesz, ahogy Szoboszlai egyedül megcsinálta magának helyzetet, majd elhelyezte a labdát a hosszú sarokban. 

Ezt követően a csapatkapitány még egyszer betalált, majd a lefújás előtt pár perccel az ő szabadrúgása után biztosította be a győzelmet Nagy Ádám egy kipattanóból. A meccs után Szoboszlai a szurkolókkal ünnepelt, a videó, ahogy lehúz egy (pár) korty pálinkát a közönség soraiban – most már túlzás nélkül állíthatjuk, hogy – az egész világot bejárta, a nemzetközi Liverpool-szurkoló közösség imádja érte, bár páran figyelmeztetik, hogy óvatosan igyon, mert szombat kora délután a szezon egyik legfontosabb rangadóját játsszák a Manchester City ellen.

Szoboszlai mellett (ő a Fotmobon ritka magas, 9,5-ös értékelést kapott) fontos kiemelni kapusunkat, Dibusz Dénest, aki óriási helyzeteket hárított, és emberfelettiket védett. Ha megnézzük a statisztikákat, a montenegrói csapat – ugyan fele annyit lőtt kapura – négy nagy helyzetet dolgozott ki, amelyből Dibusznak köszönhetően csak egyet sikerült értékesíteniük. Az alátámasztó statisztikák alapján a meccs inkább nézett ki döntetlennek, ugyanakkor a játék képét nézve, illetve figyelembe véve, hogy a legtöbb montenegrói helyzet már magyar vezetésnél érkezett, kijelenthetjük, hogy válogattunk ismét az ellenfele felé nőtt. 

A németországi Európa-bajnokságot 2024. június 14. és július 14. között rendezik meg.

A magyar válogatott játékosai ünneplik Szoboszlai Dominikot a gólja után Forrás Laszlo Szirtesi/Getty Images