2023.10.27 11:09
Olvasási idő 0:48
Krajnyák Petra

Meghalt Goa Gil, a psytrance ősatyja

ZENE MAGYAR ZENE VILÁGZENE ZENE

Goa Gil a zenéjén keresztül szerette volna a 21. századi ember igényeire szabni az ősi törzsi rituálékat.

72 éves korában meghalt Goa Gil, születési nevén Gilbert Levey, a psytrance legendás alakja, jelentették be a zenész hivatalos közösségi oldalain.

A pszichedelikus trance dj és producer – aki később felvette a Mahant Managalanand Puri jógi nevet – október 26-án este, fél kilenc körül hunyt el családja és barátai körében.

Goa Gil hosszú ideje küzdött B-sejtes limfómával. Miután az összes 2023-as fellépését lemondta, februárban Kaliforniába költözött, ahol négy és fél hónapos kemoterápiás kezelésbe kezdett. A zenész az elmúlt tíz napban hospice-ellátásban részesült kaliforniai otthonában.

Az amerikai DJ 1951-ben született San Franciscóban, egész életében a jóga aktív gyakorlója és képviselője volt. A hatvanas években részt vett a hippimozgalomban, majd Amszterdamba, később a hippik paradicsomaként ismert Goába költözött. Itt ismerte meg szerelmét, Ariane-t, aki haláláig társa maradt, és nagy hatást gyakorolt zenei munkásságára. Goa Gil a psytrance zenei irányzat egyik ősatyja, ami a progresszív psy és a klasszikus pszichedelikus zene elemeit ötvözi.

Goa Gil a zenéjén keresztül szerette volna a 21. századi ember igényeire szabni az ősi törzsi rituálékat, hogy a zene és a tánc segítségével magasabb spirituális szintre juthasson a hallgató. Rendhagyó módon nem lemezre vagy CD-re vette fel munkáit, hanem magnókazettára. Emellett híres volt 24 órás szettjeiről, Magyarországon is rendszeresen fellépett a hazai goaközösség legnagyobb örömére.