A cikk a Nivea megbízásából készült.
2023.11.7 16:44
Olvasási idő 1:48
Szöllősi Anna

Miben különbözik a toniktól, és tényleg le lehet vele mosni a sminket? Tények és tévhitek a micellás vízről

Miben különbözik a toniktól, és tényleg le lehet vele mosni a sminket? Tények és tévhitek a micellás vízről
Forrás GettyImages / Eva-Katalin
DIVAT NIVEA SZÉPSÉG SZÉPSÉGÁPOLÁS

Meg lehet-e inni a micellás vizet, miben különbözik a toniktól, és mi a csuda egyáltalán az a sokat emlegetett aminosav, ami egyre több micellás víznek válik összetevőjévé? A „gyakran ismételt kérdések“ rovatunk következő vendége a micellás víz!

Miben más, mint a tonik? 

A tonik gyakran tartalmaz egyéb összetevőket vagy alkoholt, ami szárító, hámosító tulajdonsággal rendelkezik, ezért ezt főleg sminklemosás után, zsírosabb bőrre ajánlott használni. A mai tonikok inkább a bőr hidratálására összpontosítanak, és kevésbé a tisztításra. Ezzel szemben a micellás víz természetes anyagokat tartalmaz, ezért kíméletesebb, nem szárít és hatékonyan távolítja el a sminket a bőrről. 

Mire jó a sokat hangoztatott aminosav?

Egyes micellás vizeknél, mint például a NIVEA Micellás Víz termékcsaládnál a micellák aminosav komplexszel vannak ötvözve, ami gyengédebbé teszi a készítményt a bőr számára. De mik is azok a sokat hangoztatott aminosavak? Tulajdonképpen kis molekulák, amik nagyon hasznos fehérjékké kapcsolódnak össze. A szervezetnek szüksége van ezekre a fehérjékre, hogy a testi funkcióink megfelelően működjenek, de az aminosavak az egészséges bőr megőrzésében is kulcsfontosságúak. Összegyűjtöttük, milyen további előnyei vannak a bőrre nézve!

  • Fokozott hidratáció: az aminosavak a bőrbe juttatják a nedvességet, ami azt tápláltan és hidratáltan tartja. Ez azért fontos, mert a hosszan tartó szárazság gyakran vezet olyan bőrproblémákhoz, mint a pattanások és a korai ráncok.
  • Antioxidáns tulajdonságok: az aminosavak hatékony antioxidánsok, tehát segíthetnek csökkenteni a gyulladást és javítani a bőr színét. 
  • Segíti a kollagéntermelést: az aminosavak képesek elősegíteni a kollagén, valamint a fibrinogén és az elasztin termelését. A kollagén megakadályozza a bőr idő előtti megereszkedését, és segít megtartani a rugalmasságát.  
  • Elősegíti a sejtek helyreállítását: az aminosavak elősegítik a peptidek termelését is, amik által csökkenhet a ráncok kialakulása, és könnyebben regenerálódik a bőr is. 

Eltávolíthatjuk a micellás vízzel a sminket? 

Néhány könnyű mozdulattal, dörzsölés és irritáció nélkül távolíthatjuk el a sminket és szennyeződéseket micellás vízzel, így a bőr estére szabadon tud lélegezni. 

Forrás NIVEA

Hogyan használd szakszerűen?

Bár csábítónak tűnhet, amikor beleszagolsz egy jó illatú készítménybe, fontos leszögeznünk: se a micellás vizet, se semmilyen kozmetikumot nem szabad elfogyasztani! Helyette válaszd ki a számodra megfelelő micellás vizet, öntsd vattakorongra és töröld át vele az arcodat. Kisgyerek korom óta rettegek, hogy a számba kerül valami kemikália, ezért mindig messziről elkerülöm ezt a testrészt az arctisztítási rutinomnál – bár a micellás vizet meginni tényleg nem ajánlott, az ajkaidat és szemeidet csukott állapotban nyugodtan áttörölheted vele. 

Le kell mosni? 

A micellás vizet nem kell leöblíteni. Simán beépítheted a bőrápolási rutinod elejére úgy, hogy az arcodon hagyod, és utána viszed fel a többi terméket. 

Milyen bőrtípusra ajánlott?

A NIVEA most különböző bőrtípusokra szabott micellás vizekkel rukkolt elő. Alább kiderítheted, neked melyik az ideális!

  • Nyugtató micellás víz, ha könnyen válik a bőröd irritálttá. 
  • Ápoló micellás víz, ha gyakran száraz, hámló a bőröd felülete.  
  • Energy micellás víz C-vitamin és az antioxidánsokkal, ha a bőröd fáradtnak, energiaszegénynek tűnik.
  • Expert micellás víz, ha gyakran viselsz erősebb, vízálló sminket, ami ezzel a kétfázisú készítménnyel még hatékonyabban mosható le, olajos és ragacsos érzet nélkül.
Forrás NIVEA
További információkat a termékekről a www.nivea.hu oldalon találsz