2023.10.24 8:40
Olvasási idő 0:47
Masszi-Rigó Csilla

Elpusztult Bobi, a világ legidősebb kutyája

ÉLETMÓD GUINESS VILÁGREKORD HALÁL KUTYA REKORD

A csokibarna házikedvenc néhány hónappal ezelőtt döntötte meg a világrekordot, 31 évesen és 165 naposan múlt ki.

31 évesen és 165 naposan elhunyt Bobi, a világ legidősebb kutyája. Bobi gazdái otthonában pusztult el a portugáliai Conqueirosban, az eb állatorvosa erősítette meg a hírt. 

Bobi élete nagy részét családja farmján élte le, a fajtatiszta altenjo masztiffot születése után nem sokkal azonban majdnem elaltatták három testvérével együtt, mert a tanyán túl sok állat volt. Mindez 1992-ben történt, végül a kutya akkor 8 éves gazdája rávette szüleit, hogy tartsák meg a jószágot. Családja szerint Bobi hosszú életének titka a nyugodt, békés környezet volt, az állat ugyanis sosem volt leláncolva és csak azt kapta enni, amit gazdái. 

Az altenjo masztiffok átlag élettartama 12-14 év, ezzel szemben a család többi kutyája is egészen hosszú időt élt meg, Bobi anyja 18, egyik testvére pedig 22 esztendőn keresztül boldogította a Costa-családot. Bobinak egészen 2018-ig (ekkor már 26 éves volt!) nem voltak egészségügyi gondjai, akkor légzési nehézségek miatt kellett őt állatorvoshoz vinni. A világcsúcsra törő eb 2023 februárjában került be a Guinness Rekordok könyvébe, élete utolsó időszakában azonban már több nehézséggel kellett megküzdenie, megromlott a látása és a járás is egyre nehezebben ment a 31 éves házikedvencnek. 

Bobi májusban ünnepelte harmincegyedik születésnapját, melyet gazdái óriási bulival koronáztak meg több mint száz vendég részvételével.