2023.10.18 9:38
Olvasási idő 0:46
Szécsi Krisztián

Eddig csak ígérgették, de most már biztos: fizetős lesz az X, az egykori Twitter

TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK TWITTER X

Az előfizetési csomagot már két országban tesztelik.

Elon Musk – techoligarcha lévén – végre rájött, hogyan is húzhatna le még több bőrt az amúgy is csupasz, egykoron kékmadaras Twitter-applikációról, amely most már csupán X névre hallgat.

Az oldal egy október 17-én, kedden, közzétett bejegyzésben közölte, hogy két országban, a Fülöp-szigeteken és Új-Zélandon már megkezdte a Not A Bot (Nem vagyok robot) fantázianevű előfizetési rendszer tesztelését az új felhasználók számára.

A Not a Bot csomag az X szerint évi 1 dollárba fog fájni, bár az árak országonként, így pedig pénznemenként eltérők lehetnek. Az általa kínált felhasználói lehetőségek olyan, eddig teljességében ingyenes műveleteket foglalnak magukba, mint a bejegyzések közzététele, a lájkolás, a válaszadás, más fiókok bejegyzéseinek reposztolása, az idézés vagy a könyvjelzőzés.  Azok az új X-felhasználók, akik nem fizetik ki az 1 dollár/év beugrót, a platform nyilatkozata alapján csupán „látogatóként“ lehetnek jelen az oldalon: olvashatnak posztokat, nézhetnek videókat, ám nem léphetnek semmilyen szinten interakcióba más felhasználókkal. A díj a már meglévő felhasználókat nem érinti.

Az X már régóta panaszkodik arra, hogy bizonyos külső botok „manipulálják és szétspammelik“ az oldal békés működését. Elon Musk és még meglévő csapata (miután a Twitter átvételekor a régi vezetőség 80 százalékát kirúgta) ezzel a döntéssel kívánnak orvosságot nyújtani a problémára.