2023.9.28 9:56
Olvasási idő 1:42
Masszi-Rigó Csilla

Magyarországra is eljön Taylor Swift The Eras Tourja – csak éppen nem úgy, ahogy elsőre gondolnád

ZENE KONCERT MOZI TAYLOR SWIFT

A 165 perces koncertfilmet csak limitált ideig láthatja a magyar közönség.

2023 egyik legnagyobb popkulturális világszenzációjává vált Taylor Swift jelenleg futó turnéja, melynek egyik augusztusi állomásából mozikba szánt koncertfilm készült. A Pannónia Entertainment Magyarországra is elhozza a globális mániát november elején.


Ami 2023-ban filmes fronton a Barbenheimer jelenség volt, az a zenei szférában Taylor Swift lett. Világszerte rajongók milliói kezdtek áradozni a közösségi médiában a The Eras Tourról, külső szemmel szinte érthetetlen mértékű hájpot generálva az énekesnő idei turnéja köré. A „swiftie”-k persze pontosan tudják és hangoztatják, miért különleges ez az egész, vagyis miért annyira, hogy egy olyan popkulturális fenomén süljön ki a koncertsorozatból, amilyenné ez vált. Nekik nem kell bemutatni a részleteket, főképp őket veszi célba a mozis lehetőség, de mindenki másnak is szinte elkerülhetetlen volt, hogy legalább egyszer ne fusson bele Taylor Swiftbe idén a közösségi médiában. De mégis, pontosan mi ez az őrület?


A The Eras Tour az énekesnő karrierjének legnagyobb koncertturnéja, amely idén márciustól jövő novemberig 5 kontinensen 146 fellépést fed le, mind különböző stadionokban megtartva. A cím természetesen arra utal, hogy ezzel Taylor Swift pályafutása összes eddigi érájának és albumának emléket állít – picit több mint három órába belezsúfolva 44 dalt, tíz felvonásban, melyek mind egy-egy lemezt szimbolizálnak. A koncertfilm némileg vágottan, de így is 165 percben dokumentálja az augusztus eleji három fellépést, amelyet Swift a tavalyi Super Bowl helyszínén, az egykori lóversenypálya helyén felépült SoFi Stadiumban tartott Inglewoodban, Los Angeles vonzáskörzetében. A látványos showt a rajongókon kívül a kritikusok is éltették, az október közepi észak-amerikai mozibemutatónak 37 millió dolláros nyitónapi bevételt jósolnak az eladások. A rendező az a Sam Wrench, aki korábban Billie Eillish O2-es koncertjét is dirigálta, melyet szintén láthattak a hazai nézők nagyvásznon a Pannónia Entertainment által.

Forrás Pannonia Entertainment


 
A film létrejötte önmagában egy fantasztikus történet, ugyanis eredetileg bár minden nagy hollywoodi stúdióval folytattak tárgyalásokat, azok az író- és színészsztrájk alatt rendre visszautasították a felkérést, így Swift producerként maga vette kezébe az irányítást, és megkerülve a stúdiórendszert, közvetlenül mozihálózatoknál és a sztrájktól független filmforgalmazóknál kezdett házalni, mígnem sikerrel járt. Hatásának jelentősége abból is leszűrhető, hogy miután a tárgyalások végeztével kitűzték a premiert, az ahhoz közel eső filmekből több is új dátumot kapott – ténylegesen menekültek előle!


A turné mellé folyamatosan jöttek a bővített és újravett kiadású lemezmegjelenések, valamint új klipek is. Producerként Swift a film vágásába is beleszólt, lényegében ő felügyelte, hogy melyik dalok kerüljenek bele, így személyes kedvencei mellett bizonyára a rajongók favoritjai is mind részét képezik majd a játékidőnek.


Ahogy a koncertekre, úgy valószínűsíthetően a vetítésekre is hamar elfogynak majd a jegyek, így a legnagyobb rajongók legyenek résen. A The Eras Tour koncertfilm felirat nélkül országszerte a kiválasztott mozikban november 3-tól lesz látható, limitált ideig.