2023.9.20 15:29
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Egy ikonikus francia műalkotást is újrahasznosítanak a párizsi olimpiához a környezettudatosság jegyében

DESIGN ÉPÍTÉSZET FRANCIAORSZÁG OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK PÁRIZS

A 2024-es olimpiára új életet kapnak a legendás alkotópáros, Christo és Jeanne-Claude "L'Arc de Triomphe Wrapped" (A becsomagolt Diadalív) című alkotásához felhasznált anyagok.

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere bejelentette, hogy a város a 2024-es nyári olimpiai játékokra teljesen rááll a környezettudatosságra. Ez azon túl, hogy a szervezőbizottság egészében kívánja áttisztítani a Szajna vizét, amelyben így különböző vizes számokat is rendezhetnek, olyan grandiózus tervekben lesz mérhető, minthogy újrahasznosítják az egykori világhírű művészpáros, a bolgár származású Christo és francia felesége, Jeanne-Claude által megálmodott, és 2021-re megvalósult művészeti projekt, a L'Arc de Triomphe Wrapped (A becsomagolt Diadalív) című alkotásához felhasznált anyagokat.

A művészeti projekt 2021-ben két héten keresztül volt megtekinthető a francia fővárosban. Forrás Bruno de HOGUES/Gamma-Rapho via Getty Images

A kezdeményezés a Parley for the Oceans környezetvédelmi szervezettel együttműködve valósul meg, amely a kolosszális mű létrehozásához szükséges mintegy 269 ezer négyzetméternyi alumíniummal bevont kék polipropilén szövetet és több mint 9 800 méternyi piros kötelet „árnyékoló szerkezetek és sátrak “ számára fogja újrahasznosítani a polgármester szerint. 

Kiemelt tartalom
A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía 2024.4.17 19:16

Christo és Jeanne-Claude műalkotásai gyakran a későbbi reciklálás szándékával készültek. Például az olaszországi Iseo-tó felett készített Floating Piers (Lebegő mólók) szerkezetüket végül a német Al-tex cég hasznosította újra: az anyagot főként tűfilcekké alakították át. Hasonlóképpen a L'Arc de Triomphe Wrappedhez felhasznált faanyagokat és acélokat a Les Charpentiers de Paris, az ArcelorMittal és a Derichebourg Environnement már újrahasznosította.