2023.9.12 9:45
Olvasási idő 1:14
Kovács M. Dávid

"Őrült, őrült kaland" – mondta az amerikai barlangász, miután több mint egy hét után kimentették a törökországi Morca-barlangból

TECH-TUDOMÁNY BARLANG TÖRÖKORSZÁG

Magyar mentők közreműködésével hozták felszínre az ezerméteres mélységben rekedt Mark Dickey amerikai barlangászt Törökország egyik legmélyebb barlangjából.

Egy héttel az után, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey amerikai barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából, írja az MTI a török hatóságok jelentése nyomán.

Mark Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarta feltérképezni. A Törökországi Barlangkutató Szövetség közlése szerint a férfi jól van, a helyszínen orvosi szolgálat gondoskodik róla.

Mark Dickey amerikai barlangász több mint egy hetet töltött a Törökország egyik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangban. Forrás Mustafa Unal Uysal / Anadolu Agency / Getty Images

A gyomorvérzés miatt szeptember 2-án rosszul lett, 40 éves, tapasztalt barlangász mentésén nemzetközi mentőcsapat dolgozott, köztük magyarok is. Felszínre hozatala szombat délután kezdődött, és szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával folyt. Mivel állapota miatt egyedül nem tudott a felszínre jutni, kimentése hordágyon történt.

Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni. (...) Egyre nehezebb volt, hogy öntudatomnál maradjak, és egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve

– mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

Dickey ezután köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

Kiemelt tartalom
Amikor kívül nem tágasabb: kik akarnak csatlakozni az Európai Unióhoz, és miért nem olyan egyszerű, mint gondolnánk? Amikor kívül nem tágasabb: kik akarnak csatlakozni az Európai Unióhoz, és miért nem olyan egyszerű, mint gondolnánk? 2024.2.4 10:56

A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból. Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án. Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét, elmondása szerint azonban sok vért hányt. 

A mentést nehezítette, hogy nagyon meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, illetve a vízszintes szakaszokat sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni. A barlangot bizonyos szakaszokon kiszélesítették, a függőleges részeken köteleket rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak a mentés megkezdése előtt.


A barlangi mentők szombaton indultak felfelé Dickey-vel, aki előzőleg infúziót és vért kapott. Az Európai Barlangi Mentők Szövetségének közleménye szerint több, a helyszínen tartózkodó barlangi mentő még a barlangban maradt, hogy eltávolítsa a köteleket és a mentéshez használt egyéb felszereléseket.

„Hihetetlen örömmel tölt el minket, és nagyon megkönnyebbültünk“ – írták a sikeres mentés után Mark Dickey szülei közleményükben.