Hétfő 2022.11.28

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Tech
Kaposi Máté
2022.11.23 17:51
Olvasási idő  0:43

Kína atomenergiával hódítaná meg a Holdat

Újra éles az űrverseny, Oroszország helyét viszont Kína vette át az USA-val folytatott vetélkedésben. A cél a Hold kolonizálása.

Kaposi Máté
2022.11.23 17:51 Olvasási idő  0:43
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

A NASA Artemisz küldetésével új szintre lépett a Hold meghódítását célzó űrverseny. Az Egyesült Államok robotizált űrhajója ezúttal még ember nélkül kerülte meg a Föld kísérőjét, legközelebb viszont már asztronautákkal a fedélzeten indul a misszió. 

 

Kína válaszolt

Az USA sikeresnek tűnő küldetését nem hagyhatta szó nélkül versenytársa, Kína sem, az ország missziójának vezetője, Wu Weiren újabb részleteket közölt terveikről. Elmondása szerint Kína holdkolóniája atomenergiát vetne be a nagy energiaigényű bázisok fenntartására. Az Oroszországgal közösen fejlesztett technológiát a Hold déli sarkán használnák, érdekesség, hogy az Egyesült Államok is pontosan ide tervezi saját főhadiszállását. Az Artemisz 3 küldetést (ezzel térne vissza a Holdra az USA), 2025-re tervezi a NASA, mely során a SpaceX-szel közösen szállnának le asztronauták közel 400 ezer kilométerre a Földtől. 

 

Kína a Hosszú Menetelés rakétával már juttatott rovert a Holdra Forrás: Getty Images / Stringer

 

Atomenergiával kolonizáljuk a Holdat?

Nem csak Kína vetne be reaktorokat a Hold meghódításában, az amerikai álláspont szerint is ez lehet a hosszútávú megoldás az energiakérdésre. Valószínűleg pont ezért költöttek el idén júniusban 15 millió dollárt, a támogatás keretein belül három céget bíztak meg, egyenként 5 millió dollárért, hogy fejlesszenek fissziós reaktort, amit a zord körülmények között is üzemeltetni tudnának, a tervek szerint 2031-től. 

Felmérés Mutasd az eredményeket > Eredmények elrejtése >
Szerinted ki juttat előbb embert a Holdra a 21. században?
Az Egyesült Államok
Kína Szavazok.
Az Egyesült Államok
33%
Kína 67%
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Getty Images / Orlando Sentinel;
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában tech
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra