2023.9.7 8:47
Olvasási idő 1:03
Krajnyák Petra

Ghibli rajongók, figyelem! Végre ízelítőt kaptok az új Mijazaki filmből

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM ANIME FILMAJÁNLÓ FILMEK FILMFESZTIVÁL JAPÁN MIJAZAKI HAJAO RAJZFILM TORONTÓI NEMZETKÖZI FILMFESZTIVÁL

Hajao Mijazaki utolsó Ghibli Stúdióval készített filmje végre előzetest kapott.

A fiú és a kócsag (The Boy and the Heron), Mijazaki Hajao utolsó Ghibli filmje végre megkapta az első ízelítőt. A film Japán után először Kanadában lesz látható a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmjeként, és december 8-án kerül az amerikai mozikba. A magyar premier dátumát még nem tűzték ki.

A film japán bemutatója szinte bármilyen promóció nélkül landolt a mozikban, ezzel is igyekeztek fenntartani a művet övező misztikumot. Ugyanakkor a közönség nem maradt teljesen tudatlan, Mijazaki egy 2017-es interjúban elárulta, hogy a filmet Josino Genzaburo 1937-es, azonos című regénye ihlette, de annak nem közvetlen adaptációja. A japán premier előtt egyetlen, kócsagot ábrázoló plakát jelent meg, az új trailer pedig hónapokkal a premier után érkezett, melyet itt meg is nézhettek.


A film eddig 52,5 millió dolláros bevételt hozott a japán jegypénztáraknál, csupán nyolc héttel a bemutató után. Ezzel máris a Ghibli nyolcadik legnagyobb bevételt hozó filmje a hazai mozikban, ami hatalmas teljesítmény egy ilyen hatalmas életmű tekintetében. A hivatalos közlemény az alábbiakkal ismerteti a cselekményt:

Mahito, egy fiatal fiú, az édesanyja után vágyakozva egy olyan világba merészkedik, amelyet az élők és a holtak osztanak meg egymással. Ahol a halál véget ér, és az élet új kezdetre lel. Hajao Mijazaki félig önéletrajzi ihletésű fantasy-ja az életről, halálról és az alkotásról szól, s egyben tisztelgés a barátság előtt.

Mijazaki Hajao (Miyazaki Hayao) Forrás Frazer Harrison / Getty Images

A hazájában és nemzetközileg is elismert rendező 2003-ban Oscar-díjat kapott a Chihiro szellemországban című filmjéért, majd 2006-ban A vándorló palota, míg 2014-ben a Szél támad című animációs filmjét jelölték Oscarra. 2015-ben pedig életműdíjjal tüntette ki az amerikai filmakadémia. Legújabb filmje állítólag karrierjének záróakkordjaként vonul be majd a filmtörténetbe, mielőtt még visszavonul.