2023.8.31 9:23
Olvasási idő 1:11
Szécsi Krisztián

A nők helyzete 2023-ban: egy testépítő-influenszer Instagram-élőben gyilkolta meg feleségét

TÁRSADALOM CSALÁDON BELÜLI ERŐSZAK FEMINIZMUS GYILKOSSÁG

Sajnos az eset nem egyedülálló Bosznia-Hercegovina történelmében.

Augusztus 10-én példátlanul véres incidens rázta meg az egész Balkán-félszigetet. Egy boszniai testépítő-influenszer, Nermin Sulejmanović Instagram-élőben gyilkolta meg feleségét kilenchónapos gyermekük szeme láttára, miután a nő a hatóságokhoz fordult családon belüli erőszak miatt. Az eset az északkelet-boszniai Gradačacban történt, ahol a támadó további embereket, egy rendőrt, egy apukát és fiát, ezenfelül volt üzletpartnereit is megsebesítette, majd végül öngyilkosságot követett el.

„Látjátok, így kell bánni egy kurvával, aki felnyom titeket a zsaruknál“ – kezdte ezzel a mondattal élőjét közösségi médiás felületén Sulejmanović, amiben 12 ezres követőtáborának szerette volna megmutatni feleségének felismerhetetlenségig vert arcát, vérző testét. A férfi kérdésére, hogy miért fordult a rendőrséghez, Nizama Hećimović szembesítette párját, hogy féltette gyermeke és saját életét is. Ekkor ragadott a testépítő fegyvert és azonnal fejbe lőtte Hećimovićot. Majd kameráját a földön fekvő kilenchónapos csecsemőjére irányította: „Valaki jöjjön, és mentse meg a gyereket. Mennem kell tovább.“

Nermin Sulejmanović és felesége, Nizama Hećimović. Forrás @iron_bb24/ Instagram

Nermin Sulejmanović nem büntetlen előéletű. Ismert volt drogkartelekkel való kapcsolatairól, csempészett heroint, sőt, börtönben is ült, 2016-ban pedig nemzetközi körözést adtak ki ellene, miután bántalmazott egy rendőrt. Bár az elmúlt években úgy tűnt, hogy 180 fokos életmódváltáson esett át, és figyelmét ezentúl csupán a sportnak és családjának szeretné szentelni, az augusztusi eset jól rávilágít, hogy a balkáni térségben mennyire égető probléma a családon belüli erőszak kérdése. 

A gyilkosságok után számos boszniai városban tartottak megemlékezést a támadó hitveséről, az ország politikusai mégis egészen augusztus 16-ig vártak, amikor is utólagos nemzeti gyásznapot hirdettek. Ám sajnos a tragédiák sora itt nem állt meg: augusztus 20-án a boszniai Živinice városában ismét egy férj házának tornácán lőtte agyon feleségét.

Kiemelt tartalom
A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? A true crime népszerűségének nyomában: miért szeretjük annyira az igazi krimiket? 2024.3.21 19:41

Csupán az elmúlt két évben 19 hasonló nőgyilkossági esetről számoltak be a balkáni országban, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálata pedig kimutatta, hogy a boszniai nők 48 százaléka volt már családon belüli erőszak áldozata. Az esetek 84 százalékát viszont nem jelentették a rendőrség felé.