2023.8.4 11:28
Olvasási idő 1:18
Kovács M. Dávid

Teknősök haraptak meg fürdőzőket Horvátországban, vidra támadt három nőre Montanában

UTAZÁS ÁLLATVILÁG EGYESÜLT ÁLLAMOK HORVÁTORSZÁG

Szokatlan és ritka állattámadásokról számoltak be a horvát és az amerikai hírportálok.

Fürdőzőkre támadó teknősökről számolt be a horvát sajtó a napokban, amikor a dalmáciai Ciovo szigeténél előbb egy nőt harapott meg egy állat, majd néhány nappal később egy férfi számolt be arról, hogy alig tudott elmenekülni egy agresszív hüllő elől.

Álcserepesteknősök nagy számban élnek az Adriai-tengerben is. Forrás Thomas Barwick / Getty Images


A Dnevnik.hr horvát hírportál beszámolója szerint a Ciovo szigetén nyaraló nő hátát harapta meg a teknős, és akkora sebet ejtett, hogy össze kellett varrni a harapás nyomát. Néhány nappal később egy férfi lett figyelmes egy körülbelül 50 kilogrammos, támadó, agresszív teknősre, amikor hat hónapos gyerekével játszott a vízben.

Szakértők szerint egy álcserepesteknősről lehet szó, amely nagy számban él az Adriai-tengerben, támadni viszont csak akkor szokott, amikor veszélyben érzi magát. A sekély vízbe csak akkor úszik, ha bajba kerül.

Az álcserepesteknősök akár kétméteresre is megnőhetnek, tömegük pedig meghaladhatja az 500 kilogrammot is. Erős álkapcsuk középen horogszerűen hajlott, így képesek komoly sebet ejteni.

Nőkre támadt egy vidra Montanában, táblákkal figyelmeztetnek

Közben szerda este Montanában legalább egy folyami vidra támadott meg három, a Missouri folyó egyik mellékfolyóján gumibelsővel úszkáló nőt Cardwell közelében. Az állat olyan súlyos sebeket okozott, hogy az egyik sebesültet kórházba kellett szállítani.

A Jefferson-folyó Montanában Forrás Mike Cline / Wikipedia


A támadás után az áldozatok sikeresen ki tudtak menekülni a partra, ahol egyikük értesítette a hatóságokat. „Az egyik nő arcán és karján keletkezett sebek olyan súlyosak voltak, hogy helikopterrel kellett kórházba szállítani“ – mondta James Everett, Jefferson megye seriff-helyettese. A többi áldozat a karján sérült meg.

Kiemelt tartalom
A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? A nemzetet fenyegető TikTok, zsarolóvírusok és digitális hadviselés – Mi is az a kiberbiztonság? 2024.4.24 18:45

„Vidratámadás esetén mi álltalában azt javasoljuk, hogy az illető küzdjön ellene, majd meneküljön ki a vízből“ – mondta Jacobsen. Mivel a szerda esti támadás óta nem láttak vidrákat a helyszínen, nem tesznek erőfeszítéseket az állatok befogására vagy eltávolítására, mert úgy vélik, hogy csak védekezett.

A hatóságok közlése szerint az eset után azonban figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Jefferson-folyó mentén.

Két évvel ezelőtt a montanai Big Hole folyón egy 12 éves fiút megtámadott egy vidra, de ő könnyebb sérülésekkel megúszta. Az északi folyami vidrák egyébként a menyétfélék családjába tartoznak, súlyuk elérheti a 9 kilogrammot is, és akár 120 centiméter hosszúra is megnőhetnek – elsősorban halakkal táplálkoznak.