2023.7.14 14:59
Olvasási idő 2:20
Maier Péter

Playback Péntek: Krúbi, Filo, Billie Eilish és Troye Sivan durrantja be nálunk a hétvégét

Playback Péntek: Krúbi, Filo, Billie Eilish és Troye Sivan durrantja be nálunk a hétvégét
Forrás Troye Sivan
ZENE BILLIE EILISH ERCSÉ FILO KRÚBI PLAYBACK PÉNTEK POST MALONE RITA ORA TROYE SIVAN

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Maier Péter szemlézett 3 albumot, és válogatott mellé pár friss dalt is.

Albumok

Filo: Még nem

Filo (akit több Refresher-videóban is láthattatok már műsorvezetőként) egyik legslágeresebb dalát dobta ki pár napja, ráadásul Apu (ByeAlex) társaságában. A seholse ugyanakkor nem csak egy kósza single volt, meg is érkezett az egész lemez, amely 9 számot tartalmaz. Az albumon dominálnak a trapdobok, de Filo szeret különböző irányokba kísérletezni, és most is így tett, a címadó dal például egy reggaeton cucc a műfajban nagyon kényelmesen mozgó AKC Kretta közreműködésével. A lemez nagy része a jellegzetes Filo-hangulatot hozza, lágy dallamokkal, érzékeny szövegekkel, és nagy terekkel megszólaló hangszerekkel.

ercsé: Egyedül

Filóhoz hasonlóan ercsé is az On The Low tagja, az ő általa kidobott Egyedül pedig már jóval közelebb áll egy prototipikus trap (olykor drill)-lemezhez. A témák leginkább a „nasty lányok“, a siker és az azzal járó materiális javak körül forognak, de odafért például egy rövidke szomorú gitárballada is (EGYEDÜL). Ercsé egyébként mindössze 19 éves, és már milliós lejátszással bíró dalai vannak, egész biztos erről a lemezről is beakad majd jó pár a műfaj hazai közönségének.

Rita Ora: You & I

Idén Magyarországon is élőben hallhatjuk Rita Orát, aki a SZIN-en lép majd fel augusztus végén. Megérkezett az énekesnő új albuma, amely inkább a biztosra megy, mint a meglepetésekre: klubokba illő, fülbemászó EDM-pop himnuszok sorakoznak rajta főleg house, de helyenként akár UK Garage irányból épülve, illetve egy Fatboy Slim közreműködés. A lemezt Ora úgy írta le, mint „egy napló az elmúlt évekről“. Meglátjuk, hány oldalt nyit ki ebből a naplóból majd a nyár végén Szegeden.

Számok

Krúbi: Krúbi Interjú

Krúbi szokásához híven több oldalról vizsgálja meg a nyilvánossággal való viszonyát új dalában, olyannyira, hogy a Krúbi Interjú – ahogy kiderül a címből – egyfajta interjúszituációt teremt meg, de valójában azért dialogikusnak semmiképpen nem mondható a dalszöveg. Inkább monológszerű rage – többek között – arról, hogyan funkcionál a rapper a médiában és hogyan változott jó irányba a hazai zeneipar. Több fiatal előadó, egészen pontosan Carson Coma Giorgio, Azahriah és Beton.Hofi hangja is felcsendül a dalban. Zeneileg a már-már Krúbi-sajátosságnak mondható strukturális kísérletezés jellemzi a számot, beatswitch-ekkel, refrén nélkül. A rapper egyébként a dal megjelentetésével együtt azt is bejelentette, ősszel érkezik új albuma, amely a III. Krúbi címet viseli majd.

Billie Eilish: What Was I Made For?

Fullon dübörög a Barbie-hype, és mégis hogy maradhatna ki belőle korunk egyik legnagyobb sztárja, a Szigetre is érkező Billie Eilish. A What Was I Made For?, azaz Mire lettem létrehozva?-kérdés érzékletesen párhuzamba hozza a Barbie-bábuk és az előadóművészek sorsát. A narratíva ugyan egy bábu perspektíváján keresztül szólal meg, elég egyértelmű utalásokat tartalmaz az énekesnő saját életére. Zeneileg egy olyan zongoraballada, amilyenekben Billie Eilish mindig is lubickolt. A Greta Gerwig-filmhez készült szám klipet is kapott, mutatjuk.

Troye Sivan: Rush

Troye Sivan az elmúlt években újra és újra ráeszmélt, hogy szereti a közösséget, az embereket és a szexet – legalábbis erről beszélt a GQ-nak az ausztrál énekes, aki nemsokára érkezik új, Something to Give Each Other című albumával. Ezen szerepel majd a Rush is, amely a klipjével együtt erőteljesen bizonyítja a fenti állítást. A test és a testiség eksztatikus ünneplése határozza meg a dalt és a videót is, ráadásul mindezt egy diszkóhangulatú house alapra, amely úgy húzza előre az embert, mint maga a vágy. 

Post Malone: Overdrive

E hónap végén érkezik ötödik stúdióalbumával Post Malone, a trap-pop előadóként induló, mára inkább pop-rock arcnak mondható, 28 éves énekes-dalszerző. Az Overdrive című rövid rockballada a túlhajszolós életéről szól, és arról, hogyan próbál ennek ellenére megfelelni annak, akit a legjobban szeret. Személyes dal, és ez valószínűleg a lemezre is igaz lesz, legalábbis erre következtethetünk az Austin címből, amely az előadó születési neve.