2023.7.12 14:37
Olvasási idő 0:44
Szécsi Krisztián

52 év után szabadlábra került Charles Manson egyik gyilkos híve

TÁRSADALOM EGYESÜLT ÁLLAMOK GYILKOSSÁG JOG

Nem mindenki örül a bírói döntésnek.

Ötvenkét börtönév után kiengedték Leslie Van Houtent, akit a hírhedt Charles Manson szektájának tagjaként egy véres kettős gyilkosság miatt ítéltek el 1971. januárjában – írja az MTI.

A Manson Család hírhedt gyilkos lányai. Balról jobbra: Leslie Van Houten, Susan Atkins, és Patricia Krenwinkel. Forrás Bettmann / Contributor

Leslie Van Houten az 1960-as évek végén, csupán tizenévesen lépett be a Charles Manson amerikai szektavezető által alapított Manson Családba. 1972-ben, akárcsak tettestársait, Van Houtent is halálra ítélték Leno LaBianca és Rosemary LaBianca meggyilkolásáért, ám mivel Kaliforniában még abban az évben eltörölték a halálbüntetést, életfogytiglanit kapott, bár feltételezhető, hogy ő maga nem is ölt embert.

A Mason Család a 60-as években apokaliptikus és faji nézeteiről vált híressé – a gyilkosságokat a globális háború előkészítése miatt követték el. Magát a szektavezetőt, Charles Mansont hét rendbeli gyilkosság miatt ítélték életfogytiglanra, annak ellenére, hogy ő maga közvetlenül soha nem ölt embert. 2017-ben börtönbüntetése alatt halt meg.
Charles Manson, a Manson Család vezetője. Forrás Mirrorpix / Contributor

Nem mindenki fogadta üdvözítően, hogy Van Houten – elkövette-e a gyilkosságot vagy sem – 52 év után szabadlábon szívhat ismét friss levegőt. Az 54 éves Cory LaBianca, a meggyilkolt Leno LaBianca lánya a múlt héten elképedésének adott hangot a bírói döntésre. Van Houten ügyvédje szerint mihamarabb munkába szeretne állni szabadulása után, hiszen az évek alatt oklevelet szerzett jogi tanácsadásban.