2023.7.11 10:58
Olvasási idő 1:54
Masszi-Rigó Csilla

Ezt a magyar dalt hallgatták meg legtöbbször a Spotify-on

ZENE AZAHRIAH DESH DZSÚDLÓ HARRY STYLES LIL FRAKK MAGYAR ZENE SPOTIFY TAYLOR SWIFT ZENE

Bad Bunnyt hallgatták meg a világon a legtöbbször az elmúlt egy évben, toplistás lett azonban Harry Styles és Taylor Swift is. És hogy ki a magyar kedvenc? Nos, nem lesz nehéz kitalálni.

A hazai közönség legtöbbször Azahriah és Desh Pullup című számát hallgatta a Spotify-on, mely majdnem 6,5 millió lejátszást ért el 2022-ben. Ugyancsak a Spotify-on a világ legnépszerűbb dala Harry Styles-tól az As It Was lett, amelyet több mint 1,7 milliárdszor játszottak le a platformon az elmúlt egy évben – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatásából, amely azt vizsgálta, hogy mely előadók és zeneszámok voltak a legnépszerűbbek a Spotify-on és a YouTube-on. A kutatás eredményeit a hatóság kommunikációs igazgatósága közölte az MTI-vel hétfőn.

Harry Styles a 2022-es Coachellán Forrás Kevin Mazur/Getty Images for Harry Styles

A Spotify és a YouTube heti gyakorisággal hozza nyilvánosságra adatait mind globális, mind országos szinten. Hivatalos éves toplista hiányában az NMHH a publikus adatokra támaszkodva készítette el az éves eredményeket, összeszámolva a teljes év során felgyülemlett hallgatottságot, nézettséget. 


Az összegzés szerint a Spotify 2022-ben 488 millió felhasználóval és 205 millió előfizetővel büszkélkedhetett. Éves szinten 433 millióan jelentkeznek be, melyből 188 millió előfizető. Napi szinten a felhasználók 44 százaléka lép be az oldalra. A közönség 26 százaléka 24 év alatti. 


A legtöbbet játszott előadó a Spotify világranglistája szerint Bad Bunny volt, akit a tavalyi év során több mint ötmilliárdszor streamelték. A második helyezett, Harry Styles-t másfél, a harmadik helyen álló Taylor Swift-et pedig 2,3 milliárddal kevesebbszer hallgatták, mint Bunny-t.

Forrás @azahriah_official/ Instagram

A magyar hallgatók körében két hazai fiatal: Azahriah és Desh győzött, akiknek Pullup című számukat 2022-ben majdnem hat és fél millió alkalommal játszották le. Külön érdekesség, hogy több mint három éve, 160 hete folyamatosan a magyar top200-ban található Dzsúdló és Lil Frakk Lej című műve, melyet csak 2022-ben 3,8 milliószor streameltek - olvasható az elemzésben.

Ami a YouTube-ot illeti: a Facebook után a világ második leglátogatottabb weboldala, több mint 65 ezer nyilvános csatornával és évente 2,6 milliárd felhasználóval rendelkezik, illetve 80 millió előfizetője van.


Az NMHH közleményben felidézték, hogy 2021-ben a legmagasabb nézettséget elérő zeneszám 1,7 milliárdos megtekintést ért el. 2022-ben ez a szám 1,33 milliárdra csökkent. A YouTube slágerlistáira India nagy hatással van a maga 1,4 milliárdos népességével, így nem véletlen, hogy a világ húsz legtöbbször megtekintett előadója közül 11 indiai.

Kiemelt tartalom
Félórás repülőutak a klímaválság közepén – ezért kritizálja megint a fél világ Taylor Swiftet Félórás repülőutak a klímaválság közepén – ezért kritizálja megint a fél világ Taylor Swiftet tegnap 18:19 -kor

A magyar rádiós top20-ból hárman vannak jelen a YouTube-os top20-ban: a Halott Pénz (rádiós 2.), a Follow The Flow (4.) és a Bagossy Brothers Company (10.). A 2022-ben 122 milliószor megtekintett Azahriah-t összesen 6.774-szer hallhattuk a rádiókban ugyanebben az évben, ezzel a 85. helyezést érte el. Olyan nincs közöttük, akit egyszer se szerkesztettek volna a rádiók műsoraiba. 


Érdekesség, hogy a zenei streamingplatform legsikeresebbjei közül egyetlen zenekar sem került be a rádiós top20-ba. Ezzel ellentétben Ákos, a Bagossy Brothers Company, a Bon Bon, Caramel, a Follow The Flow, Győrfi Albert, a Halott Pénz, a Honeybeast, a Hooligans, az Irie Maffia, a Kowalsky Meg A Vega, a Magna Cum Laude, a Margaret Island, a New Level Empire, a Republic, Rúzsa Magdi, a Soulwave, Szakács Gergő és a Wellhello mind olyan előadók, amelyek a rádiós top20-ban végeztek, a Spotify-on azonban minimális sikereket értek el - zárták az összegzést.