2023.7.6 14:49
Olvasási idő 1:10
Kovács M. Dávid

Wes Anderson-rajongók, szevasztok! Ti már biztosan imádjátok a Fiat übercuki strandautóját

TECH-TUDOMÁNY AUTÓK ELEKTROMOS AUTÓ WES ANDERSON

Elektromos mopedautóként tér vissza a Fiat egyik legendás modellje, és elbűvölőbb lett, mint valaha. Az Accidentallywesanderson Instagram-oldal például máris zsebre vágná.

Az elmúlt időszakban egyre több jel utalt arra, hogy a Fiat életre keltheti egykori legendás mopedautóját, amely hivatalosan ugyan a Fiat 500 típusnevet kapta, a többség azonban egyszerűen csak Topolinóként emlegette.

A 3,2 méter hosszú, csaknem 1,3 méter széles járgányt 1936-ban – a világválság csúcsán – mutatták be, majd húsz év alatt mintegy félmillió darabot gyártottak és adtak el belőle, ez pedig a városi közlekedés szakértőjévé tette az olasz autógyártót.

A hírek szerint Olivier François, a Fiat jelenlegi vezérigazgatója két feltétellel támogatta az ötletet, amelyek közül az egyik a nagyobb gyártási kapacitás volt, a másik pedig, hogy a Topolinónak radikálisabb, látványosabb dizájnnal kell visszatérnie.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

designboom magazine (@designboom) által megosztott bejegyzés

Az utóbbi már biztosan összejött, az internet egyenesen zabálja a megújuló, négy óra alatt csutkára tölthető Topolino szeretnivaló küllemét és pasztellzöld színét, amelyek így együtt nagy valószínűséggel sokak számára Wes Anderson filmjeinek látványát juttatják majd az eszükbe. 

Kiemelt tartalom
Mit tud, és miért nem kopik ki a NER kedvenc kocsija, a Mercedes G-osztály, ami évek óta hatalmasat megy a kormányközeli körökben? Mit tud, és miért nem kopik ki a NER kedvenc kocsija, a Mercedes G-osztály, ami évek óta hatalmasat megy a kormányközeli körökben? 2024.4.9 17:57

A filmes munkásságával való hasonlóság annyira nyilvánvaló, hogy amikor a Designboom megosztotta az autó képeit, a poszt alatt felbukkant a közel kétmilliós követőtáborral rendelkező Accidentallywesanderson Instagram-oldal is, és csak annyit kommentelt: „Zsebre akarom tenni.“

Még a sima Topolinónál is bájosabb annak tengerpartra optimalizált változata, a Topolino Dolcevita, amelynél az ajtókat kötélkordon helyettesíti.

Ahogy a Player.hu cikke írja: a Stellantis legolcsóbb villanyautóját egyértelműen alacsony tempójú, rövid távú közlekedésre találták ki, amelyet a törvényi keretektől függően akár 14 éves kortól is lehet vezetni. A Fiat oldalán közzétett információk szerint nyolc lóerős villanymotorja maximum 45 km/órás sebességgel képes haladni, kb. négy óra alatt töltődik fel, és egy töltés várhatóan 75 kilométer megtételére elég.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Fiat (@fiat) által megosztott bejegyzés

A Vezess.hu cikke megjegyzi: a bájos külső valójában nem a Topolino, hanem az eggyel későbbi Cinquecento vonásait idézi, a türkiz fényezés és az ajtót helyettesítő, színházi kötélkordon pedig az 1950-es évek legvégének örömautócskája, a Fiat 500 Jolly Spiaggina előtt tiszteleg. További képek és információk a Fiat honlapján.