2023.3.27., hétfő

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Kovács M. Dávid
2022.11.17 11:46
Olvasási idő  1:02

Egy maroknyi diákcsoport a Karmelita előtt skandálva hívta meg a kormányt a pénteki élőláncra

Orbán Viktor rezidenciája előtt akciózott az Egységes Diákfront. "Pénteken élőlánc, várunk titeket!" – üzenték a villámakcióban résztvevő diákok.

Kovács M. Dávid
2022.11.17 11:46 Olvasási idő  1:02
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

 

Az Egységes Diákfront (EDF) tüntetői csütörtök reggel közös skandálással és énekléssel fogadták a Karmelita kolostor előtt a munkába igyekvő minisztereket, derül ki a Mérce tudósításából.

 

A tucatnyi diák egy EDF-felirattal ellátott, látványosan házi körülmények között készült molinó mögött sorakozott fel a budai Várnegyed kordonokkal elzárt részén, ahol éneklésbe és skandálásba kezdtek: felcsendültek a már jól ismert rigmusok, a „Nincs hatalmad felettem!” és a „Szabad ország, szabad oktatás!”, majd elhangzott a Kossuth-nóta, valamint a tanártüntetések himnuszává vált „Mi vagyunk a Grund“ is.

 

Pénteken élőlánc, várunk titeket!

 

– kiabált aztán a demonstráló diákok egyike a Karmelita felé, ahonnan aztán szóra sem méltatták őket a Mérce élő bejelentkezése alapján.

 

Az Egységes Diákfront akciójának célja az volt, hogy újra felhívják a figyelmet az oktatás válságára, valamint a másnapra meghirdetett tüntetésekre. Mint ismert, a pedagógus szakszervezetek péntekre újabb egységes sztrájknapot hirdettek, amely a reggeli órákban országos élőlánccal fog indulni, délután pedig az EDF felvonulására kerül sor.

A diáktüntetők Elég a lenézésből – Tüntetés az oktatásért címmel hirdettek felvonulással egybekötött demonstrációt, amely délután ötkor kezdődik majd a budapesti Március 15. téren, és a Clark Ádám téren ér majd finisbe. Az EDF azt kifogásolja, hogy továbbra sem történt változás az oktatásügy terén, a november 7-én tartott sztrájktárgyaláson a kormány még mindig nem tudott érdemi ajánlattal előállni a szakszervezetek követeléseire.

 

Mivel a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, a diákszervezet múlt szerdán ultimátumot adott a magyar köztévének: azt követelik, hogy a diákok hangja hétköznap, főműsoridőben és élő adásban, legalább öt perc erejéig jusson el az M1 nézőihez. „Erre válasz még nem érkezett, de továbbra is tűkön ülve várjuk“ – írják az esemény Facebook-oldalán.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Thaler Tamás / Wikipédia
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra