2023.6.22 12:25
Olvasási idő 0:44
Szöllősi Anna

Ismét a szomszédunkból került ki a világ legélhetőbb városa

KÖZÉLET BÉCS BUDAPEST FELMÉRÉS

A világ legélhetőbb városának idén is Ausztria fővárosa, Bécs bizonyult.

Az Economist Intelligence minden évben összeállítja a világ legélhetőbb városainak listáját, ahol olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint az egészségügyi ellátások, az oktatási helyzet, a közbiztonság, az infrastruktúra és a környezeti szempontok.

Az elmúlt öt évben harmadjára nyeri el a legjobbnak járó díjat Ausztria fővárosa, Bécs, a kulturális és szórakozási lehetőségek, a kiváló infrastruktúra és a jó közbiztonsága miatt.

Másodiknak idén ismét a dán főváros, Koppenhága futott be, amit két ausztrál város követ, Melbourne és Sidney. Európából még két svájci város, Zürich (6.) és Genf (8.) szerepel az első tízben, Kanada a TOP10-es listán három várossal (Vancouver 5. helyezett, Toronto 7. és Calgary 9.) képviselteti magát, és a japán Oszaka lett a tizedik.

Budapest – csakúgy, mint tavaly – a második szekcióban szerepel: a 100 pontos rangsorolásban a 80-90 pont közötti városok közé került, ezzel megelőzve a térség fővárosait, köztük Prágát, Varsót és Pozsonyt is.

A három legélhetetlenebb város az arab világban található a 172 várost rangsoroló lista szerint: Algéria, Líbia és Szíria fővárosai ezek, vagyis Algír, Tripoli és a polgárháború sújtotta Damaszkusz. Kijev az orosz-ukrán háború hatásai miatt idén is csak az utolsó tíz helyezett közé került be.