2023.6.14 12:14
Olvasási idő 0:45
Szécsi Krisztián

Izland nagyot lépett a héten az LMBTQ-emberek boldog élete felé – Na de mizu a magyarokkal?

TÁRSADALOM HOMOFÓBIA HOMOSZEXUALITÁS LMBTQ

Az új törvényhozást szinte egyöntetűen szavazták meg.

Az izlandi parlament június 9-én jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely végérvényesen betiltja az úgynevezett reparatív terápiát az országban. 

A reparatív terápia (máskor konverziós terápia) olyan áltudományos beavatkozás a pszichológiai, valamint pszichiátriai munkában, amely célja a kliens károsnak ítélt szexuális identitásának, irányultságának vagy nemi identitásának megváltoztatása. Leginkább a homoszexuális irányultság heteroszexuálissá vagy a transzneműség ciszneművé változtatása érdekében alkalmazzák.

Izlandi médiajelentések szerint ötvenhárman szavaztak az intézkedés mellett, míg csupán három képviselő tartózkodott. A törvényjavaslatot Hanna Katrín Friðriksson, a Liberális Reformpárthoz tartozó képviselő terjesztette be.

Forrás Janos Kummer / Stringer

„Ez egy igazán fontos lépés minden meleg ember számára, amelyet érdemes megünnepelni. A melegség, mivel nem betegség, nem kell gyógyítani, és minden erre irányuló kísérlet erőszak. Rendkívül jó, hogy a kormány törvényhozással is elismeri ezt“ – mondta a szavazást követően a Samtökin '78, egy izlandi LMBTQ és interszexuális jogvédő csoport.

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

Az Európai Unió sürgeti minden tagállamát, hogy tiltsák be az ilyen átnevelő terápiákat. Az erre vonatkozó indítványt az Európai Parlamentben 2018. március elején, az alapvető jogok európai uniós helyzetéről tartott megbeszéléseken nagy többségben meg is szavazták. Magyarországon, főként vallási környezetben még mindig nagy hagyománya van a reparatív módszereknek. Például a Hit Gyülekezete előszeretettel kíván „segíteni“ a homoszexuálisnak vélt hívein.