2023.4.21 18:04
Olvasási idő 0:55
Szöllősi Anna

Nem mindegy, mit hova dobunk – Mutatjuk, mit csinálj a szépségápolási termékek üres dobozaival

DIVAT AVON FENNTARTHATÓSÁG ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Egy kis odafigyeléssel fogyasztói szinten is hatalmas változásokat érhetünk el, és a mindennapok során is sokat tehetünk környezeti lábnyomunk minimalizálásáért.

Az Európai Unió területén évente közel 2,5 milliárd tonna hulladék keletkezik, ami nagy megterhelést jelent bolygónk számára. A hulladékgazdálkodás során fontos, hogy minimalizáljuk a hulladékok keletkezését, azonban már a hulladék szelektív gyűjtésével és újrahasznosításával is sokat tehetünk környezeti lábnyomunk csökkentéséért. Míg hazánkban az egy főre jutó települési hulladék mennyisége évente több, mint 380 kg, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség statisztikái szerint, ennek mindössze 35%-a újrahasznosított vagy komposztált hulladék.

Az AVON szépségipari vállalat működése során nagy hangsúlyt fektet a fenntartható termelésre és fogyasztói hulladékgazdálkodására, amihez kapcsolódóan szakértői, a Föld napja alkalmából összegyűjtötték a kozmetikai termékek újrahasznosítási lehetőségeit.

  • Műanyag flakon: A samponok, hajbalzsamok, tusfürdők és testápolók műanyag flakonjai a legtöbb esetben újrahasznosíthatók. Kiürülés után mossuk ki alaposan a tubusokat és dobjuk műanyag gyűjtő szemetesbe. Amennyiben pumpás kiszerelést használtunk, a pumpát a háztartási hulladék közé dobhatjuk.
  • Aerosol spray: A kiürült aeroszol flakonokat fémként lehet újrahasznosítani. Hajlakkunk vagy dezodorunk flakonjáról távolítsuk el a kioldófejet vagy pumpát és dobjuk az általános hulladékokhoz, a teljesen üres flakont pedig a fémgyűjtő szemetesbe.
  • Üveg tárolók: Az üvegpalackok és tárolók (a körömlakkok kivételével) szintén újrahasznosíthatók. Kiürülés és kitisztítás után színes vagy fehér szín szerint válogatva dobhatjuk őket az erre kihelyezett gyűjtőkbe.
  • Papírdobozok, katalógusok: Természetesen a szépségápolási termékek papírdobozai és papírbetétjei is újrahasznosíthatók. Távolítsuk el róluk az esetleges műanyag bevonatokat, ragasztót és lapra hajtogatva dobjuk a papírhulladéknak kihelyezett szemetesekbe. Az átlapozott termékkatalógusokat adjuk tovább valaki számára, aki szívesen fogadja, vagy tegyük a papír hulladékok közé.