2023.4.20 17:26
Olvasási idő 0:39
Kovács M. Dávid

Percekkel a kilövése után felrobbant Elon Musk büszkesége, a Starship űrrakéta

TECH-TUDOMÁNY ELON MUSK ŰRKUTATÁS

Bár az indítás sikeres volt, első tesztrepülése során felrobbant a világ legerősebb rakétája. Musk űripari magáncége így is sikeresként ünnepli a felbocsátást.

Néhány perccel a felbocsátás után, első tesztrepülésén felrobbant a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája, a Starship.

Amerikai turistahajó a SpaceX kilövőálláson álló Starship űrrakétájával a háttérben a Texas állambeli Boca Chicában. Forrás Eric Gay / AP / MTI


Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX űrhajózási vállalat ugyan sikeresen elindította az óriásrakétát első – ember nélküli – útjára, ám az néhány perccel az indítás után felrobbant a levegőben. A SpaceX vezetői a történtek ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta a magasba emelkedett.


Az MTI gyorshíre szerint a kétfokozatú, a New York-i Szabadság-szobornál is hosszabb, 120 méteres rakétát a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről bocsátották fel, majd a tervek szerint kilencven percet töltött volna az űrben, ezután pedig a Csendes-óceánba zuhant volna.

A 24.hu részletes beszámolója szerint a felbocsátást eredetileg hétfőn végezték volna, ám technikai okok miatt végül pár nap halasztásra volt szükség. A felbocsátásra rengetegen gyűltek össze a Mexikói-öböl partjain, a történéseket a SpaceX élőben közvetítette a YouTube-on, de más felületeken is lehetett követni.

Az Elon Musk-féle űripari magáncég célja az űrrakétaprogrammal, hogy első lépésben a Holdra, majd ezt követően a Marsra juttasson embert.

A felbocsátás és a robbanás pillanatait itt lehet megnézni: