2023.4.12 14:35
Olvasási idő 1:46
Szécsi Krisztián

Ismét megszerveznék a fesztivált, amivel tucatnyi hírességet és fesztiválozót vertek át – Jöhet a Fyre II?

Ismét megszerveznék a fesztivált, amivel tucatnyi hírességet és fesztiválozót vertek át – Jöhet a Fyre II?
Forrás Fyre Festival
ARCOK FESZTIVÁL INFLUENSZER ZENE

Az első sem sült el túl jól. Sőt...

Épp csak, hogy kikerült a hűvösről Billy McFarland, a hírhedt Fyre Fesztivál ötletgazdája és főszervezője, máris nagyon hiányozhat neki a börtönkoszt, hiszen belengette, hogy a közeljövőben érkezhet a fesztivál folytatása.

Bár anno szépen körbejárta a világsajtót az egész Fyre-balhé, ma már sokan elfelejtették, hogyan is vágta át egy fiatal amerikai férfi a világ legnagyobb influenszereit. Történt ugyanis, hogy még 2017-ben McFarland több mint 5000 jegyet adott el egy úgynevezett kéthetes luxus körülmények között tartandó zenei fesztiválra, a Bahamákhoz tartozó Great Exuma szigetére. A férfi a híres rapperrel, Ja Rule-lal ötletelte ki az egész Fyre koncepcióját, majd olyan hírességeket toborozott az esemény promotálásához, mint Kendall Jenner, Emily Ratajkowski és Hailey Bieber, akik készségesen osztogatták is a fesztiválról szóló információkat.

Forrás MARK LENNIHAN/AP/REX SHUTTERSTOCK

A Fyre-re potom 75 ezer dollárért (mai árfolyamon 25 és fél millió forint) lehetett jegyeket venni, melyért cserébe a luxus szállások, kiváló ételek és a paradicsomi környezeten túl olyan illusztris fellépőket ígért McFarland, mint a Blink-182, Pusha T és Lil Yachty, akik egyébként már napokkal a rendezvény kezdete előtt lemondták a fellépést.

A hírhedt eseményről, a szállás, élelem és víz nélkül hagyott résztvevők fotói és videói bejárták a közösségi médiás platformokat. Ezt követően került hat évre a rácsok mögé Billy, akit többrendbeli csalás miatt ítéltek börtönbüntetésre és 26 millió dollár kárfizetésre. 

Az eseményeket a Netflix és a Hulu is feldolgozta, sőt, az utóbbi projektjében maga McFarland is szerepelt, és hiába a böri, meg a nyilvános megszégyenítés, meg a tény, hogy gyakorlatilag többé senki nem fog hitelt adni a szavának, a tavaly szabadult csaló most ismét bedobná magát a fesztiválozásba.

Legalábbis ezt sejteti legújabb Twitter-kiírása:

„26 millió dollárral tartozom az embereknek. Itt van hát, hogyan is fogom visszafizetni.

Az időm felét tévéműsorok forgatásával töltöm. A másik felében arra koncentrálok, amiben igazán, igazán jó vagyok. Én vagyok a legjobb abban, hogy vad kreatív ötleteket találjak ki, összehozzam a tehetségeket, és átadjam a pillanatot. Írj nekem erre a számra: 929 325 1957.“

Kiemelt tartalom
A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus A 2024-es Coachella ruhákban: jetik, cserkészek, punkok és Jézus 2 nappal ezelőtt

Bár talán csak ártatlan kapálózásnak tűnhet a megtört férfitól egy hasonló tweet kieresztése, ám mivel tavaly novemberben egy Full Send Podcast című műsorában már utalgatott egy PYRT fantázianéven futó fesztivál lehetőségére, érdemes lehet komolyan venni szavait. 

„Szóval akkor meg kell csinálnom a PYRT Fesztivált, ugye? Az ilyen nem lesz meg holnapra, sőt, még négy hónap múlva sem lesz leszerveszve, de mindenképpen lesz PYRT Fesztivál“ – árulta el McFarland a podcast házigazdáinak.