2022.11.9 15:15
Olvasási idő 1:50
Masszi-Rigó Csilla

A fiatal nők alkoholizmusa hibáztatható a kevés gyerek miatt? – A lengyel kormánypárt vezetője szerint IGEN

A fiatal nők alkoholizmusa hibáztatható a kevés gyerek miatt? – A lengyel kormánypárt vezetője szerint IGEN
Forrás Unsplash/ Zino de Grot
TÁRSADALOM ABORTUSZ GYEREKVÁLLALÁS

A lengyel kormánypárt vezetője szerint az alkoholizmus vezet ahhoz, miért nem vállalnak gyereket a nők.

Több szempontból is kifogásolható kijelentést tett a minap a lengyel kormánypárt vezetője. Jaroslaw Kaczyński szerint az alacsony születésszám oka, hogy a nők túl sok alkoholt fogyasztanak. 

Ha folytatódik az a tendencia, hogy 25 éves korukig a fiatal nők annyit isznak, amennyit a velük hasonló korú férfiak, akkor nem lesznek gyerekek. 

A Telex.hu híre szerint a Jog és Igazságosság pártját vezető politikus úgy gondolja, hogy míg egy férfinak 20 éven keresztül kell túlzott mértékben alkoholt fogyasztania ahhoz, hogy alkoholista legyen, addig egy nő két év alatt is alkoholfüggő lehet. A politikus mindezen információkat egy olyan orvos megállapításaira alapozza, aki férfi betegeinek harmadát már kigyógyította az alkoholizmusból, női betegeivel viszont nem járt sikerrel. 

Forrás Unsplash / Tobias Tullius

Az egykori miniszterelnök kijelentése nagy felháborodást váltott ki az országban. A lengyel gyermekek születésének száma sokak szerint a kormánypárt által meghozott abortuszszigorítás, valamint az anyagi bizonytalanság miatt alacsony. Több ismert név is felszólalt a politikus véleménye ellen, Robert Lewandowski felesége, Anna Lewandowska szerint a politikusoknak nem a nőket kellene okolni az alacsony születésszám miatt, hanem az azt kiváltó valódi problémákkal kellene érdemben foglalkozni. 

De vajon miért születik egyre kevesebb gyerek? 

Az évről évre alacsonyabb születésszámokat eddig még senki sem magyarázta az alkohollal, számos más okot azonban már megneveztek azzal kapcsolatban, miért vállal egyre kevesebb fiatal gyermeket. 

Kiemelt tartalom
Nők vs. férfiak – Hol áll a nemek közötti egyenlőség az EU-ban, és hogy jutottunk idáig? Nők vs. férfiak – Hol áll a nemek közötti egyenlőség az EU-ban, és hogy jutottunk idáig? 2023.12.22 17:51

Korábban a The Lancet nevű orvosi folyóiratban publikáltak egy tanulmányt. A mutatók szerint míg 1950-ben a nők átlagosan 4,7 gyereket szültek életük során, addig ez a szám 2017-re csaknem megfeleződött, 2,4 gyermekre csökkent átlagosan. A BBC szerint az egyes országok között is óriási különbségek vannak, míg például a nyugat-afrikai Nigerben átlagosan 7,1 gyermeket, addig Cipruson csak egy gyermeket szülnek a nők. 

Forrás Unsplash / Jonathan Borba

Az okok nem feltétlenül termékenységi problémákra vezethetőek vissza, hanem például a társadalom folyamatos változására vagy az orvostudomány fejlődésére. Mivel egyre kisebb a csecsemőhalálozási ráta, egyre kevesebb a születésszám is, de a fogamzásgátlószerek elterjedése is közrejátszik a születésszám apadásában. 

Az elmúlt évtizedekben átalakult a világ, a munkaerőpiacon pedig egyre több nő jelenik meg, mindeközben pedig egyre kevesebben tehetik meg, hogy hosszú távon otthon maradjanak, esetleg házasság és gyermekvállalás után a munkaerőpiacból kiválva háziasszonyként tevékenykedjenek. A karrier építése ugyanolyan fontos ma már a nők, mint a férfiak számára, még annak ellenére is, hogy az európai nők átlagosan 14%-kal alacsonyabb bérért dolgoznak óránként, mint a férfiak. 

Több tanulmány is kimutatta már, hogy az emberek kevesebb eséllyel vállalnak gyermeket gazdasági válság idején. Az anyagi bizonytalanság és egy gyermek felnevelésének összege együttesen késztet sokakat arra, hogy elodázzák a családalapítást, és akkor ez még nem minden: Bár sokan úgy vélik, a klímaváltozás csak mondvacsinált ok a gyermekvállalás visszautasítására, egyre több ember van, aki valóban a globális felmelegedés már érzékelhető következményei miatt hoz végleges döntést. 

Kiemelt tartalom
Mi az a gendersemleges nevelés? – Ilyen, amikor nem ragaszkodnak a szülők a megszokott nemi szerepekhez Mi az a gendersemleges nevelés? – Ilyen, amikor nem ragaszkodnak a szülők a megszokott nemi szerepekhez 2023.9.19 17:51

Az okok tehát sokfélék lehetnek, az alkoholizmust azonban még egyik tanulmány vagy kutatás sem nevezte meg lehetséges indokként a gyermekvállalási kedv csökkenése miatt.

Forrás Unsplash / Taylor Simpson

Forrásainkvoltak.