2023.3.22 15:08
Olvasási idő 0:34
Szécsi Krisztián

Egy új törvény értelmében halál járna a homoszexualitásért Ugandában

TÁRSADALOM AFRIKA HOMOSZEXUALITÁS LMBTQ

A kelet-afrikai országban eddig sem volt fényes az LMBTQ-közösség helyzete. Ez az új rendelet értelmében drasztikusan romlani fog.

Halállal vagy életfogytiglani börtönbüntetéssel büntetnék ezentúl a homoszexualitást Ugandában, miután március 21-én, kedden a parlament erre vonatkozó törvényt fogadott. A szavazáson résztvevő és jelenlévő 389 képviselő közül csupán ketten szavaztak a jogszabály ellen, amely a homoszexuális aktust, a homoszexualitás reprezentálását és támogatását is halállal vagy életfogytiglani szabadságvesztéssel bünteti.

A törvényt miután a parlament kvázi egyöntetűen megszavazta, most az ugandai államfő, Yoweri Museveni elé kerül ratifikálásra, aki 1986 óta irányítja a kelet-afrikai országot, és aki korábban már többször utalt rá, hogy erősen támogatja a javaslatot.

Forrás WPA Pool / Pool

„A nyugati országok csak vesztegetik az idejüket azzal, hogy a saját devianciáikat más népekre próbálják ráerőltetni“- nyilatkozta Museveni március 16-án az ugandai parlamentben tartott beszédében.

Bár az afrikai kormány azzal próbálja indokolni a döntést, hogy az ország gyermekeinek védelmében jár el, ez a valóságban semmi sem igazolja. Az ugandai törvénykezés mellett megközelítőlegesen még további 30 országban tiltott a homoszexuális szerelem.