2023.3.2 17:21
Olvasási idő 1:19
Kovács M. Dávid

Első budapesti nagykoncertjére készül a hajdúböszörményi zongorazseni, akit már Hans Zimmer is követ a Facebookon

ZENE BUDAPEST KONCERT PÉTER BENCE

Debrecenben született, világkörüli útjairól pedig Hajdúböszörménybe érkezik haza Péter Bence, akinek munkásságát világsztárok sora követi, és aki tavasszal ad először nagykoncertet Budapesten.

Bár mára már ünnepelt sztár, akinek koncertjeire már hónapokkal előre elfogynak a jegyek, Péter Bence csak most ad először nagykoncertet Budapesten: egész pontosan az MVM Dome-ban lép majd fel május 26-án.

Péter Bence az MVM Dome-ban adja első budapesti nagykoncertjét. Forrás Péter Bence / Facebook

„A nagymamám pianínójával kezdődött minden“ – meséli a hajdúböszörményi zongoravirtuóz, aki még nem volt kétéves, amikor emlékezetből pötyögte le az öreg hangszeren egy rajzfilm zenéjét.

Péter Bence ötévesen kezdte a zeneiskolát, majd a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola, és a Berklee College of Music, azaz a világ egyik legnagyobb kortárs zeneművészetet oktató egyeteme következett, ahol korábban Steve Vai, Al Di Meola vagy a Gyűrűk Ura-sorozat zenéjéről ismert Howard Shore is tanult.

Eredetileg filmzeneszerző akart lenni, ezért is jelentkezett a Berklee-re, aztán hirtelen berobbant első feldolgozása Michael Jackson Bad című számára, és innen már az előadóművészetre összpontosított. „Ekkor jött a késztetés, hogy a zongorát olyan mértékben kihasználjam, mintha egy zenekarra írnék át valamit.“

Közben a Berklee-n megismerkedett nagy példaképével, a Csillagok Háborúja és az Indiana Jones zenéjét jegyző John Williamsszel, de jó viszonyt ápol az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas Hans Zimmerrel is.

Ő egyszer csak bekövetett a Facebookon

– mondja Péter Bence, akinek Zimmer már kommentelte is egy videóját, sőt, személyesen is találkoztak. John Williamsszel pedig legutóbb tavaly decemberben találkoztak, amikor a milánói Scala igazgatójának invitálására ment el a zeneszerző koncertjére.

Kiemelt tartalom
„Bocsi, már elvitte más, de azért sok sikert” – Mi vezetett az európai lakásválsághoz? „Bocsi, már elvitte más, de azért sok sikert” – Mi vezetett az európai lakásválsághoz? tegnap 19:07 -kor

Péter Bencét 2,3 millióan követik a legnagyobb közösségi oldalon, köztük a 16-szoros Grammy- díjas David Foster, a Toto-billentyűs David Paich, aki az Africa című dalt szerezte, valamint Jonathan Moffett, aki Michael Jackson dobosa volt, és akinek nagy terve, hogy egy kollaborációt hozzon össze a magyar zenésszel.

A zongoraművész videóit már több mint egymilliárd alkalommal nézték meg az interneten, a legnagyobb élményt azonban a színpadon nyújtja, amit több mint negyven ország közönsége bizonyíthat, valamint olyan nevek, mint a Szigeten is többször fellépő Mika vagy Geri Horner (házassága előtt: Halliwell) a Spice Girlsből, akik szintén élőben élvezték a magyar előadó produkcióját.

Péter Bence első budapesti nagykoncertjét az Üllői úti MVM Dome-ban rendezik majd meg május 26-án, egy pénteki napon, jegyárak és további információk itt.