2023.3.1 16:31
Olvasási idő 1:23
Szécsi Krisztián

A Xiaomi is beújított egy okosszemüveggel – ilyen lett a Wireless AR Smart Glass Discovery Edition

TECH-TUDOMÁNY TECHNOLÓGIA XIAOMI

A legújabb technológiai innováció piacformáló és hosszútávon megnyitja az utat a vezeték nélküli AR eszközök előtt.

A Xiaomi az elektronikai termékek és okoseszközök egyik legnagyobb gyártója a barcelonai MWC-n egy igen jelentőségteljes fejlesztést mutatott be, a Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition-t. Ez a cég első vezeték nélküli AR (kiterjesztett valóság) szemüvege, amely IoT-ra támaszkodva kínál a környezet fényviszonyaihoz is igazodó retinakijelzőt. Az eszköz okostelefonhoz kapcsolható, kifinomult módon követi a kézmozdulatokat, számos applikációt támogat, és több lehetőséget is kínál más elektronikai eszközök közötti kommunikációra.

Forrás Xiaomi

A mindössze 126 grammos AR szemüveg nem vezetékkel, hanem a Xiaomi által kifejlesztett buszrendszeren (nagysebességű, vezeték nélküli technológiával) keresztül kapcsolódik az okostelefonhoz. Az eszköz a Snapdragon® XR2 Gen 1 Platformot és a Xiaomi szintén saját fejlesztésű, alacsony késleltetésű kommunikációs csatornáját használja. A Snapdragon Spaces™ XR Developer Platform biztosítja a mindössze 3ms1 késleltetésű vezeték nélküli kapcsolatot az eszköz és a szemüveg között. A teljes késleltetés sem több 50ms-nél2, ami hozzávetőleg megegyezik a vezetékes kapcsolatok késleltetési értékével.

Kiemelt tartalom
Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? Elkezdődött a világ legnagyobb úszó napelemfarmjának építése: ez lehet az egyik válasz az energiaválságra? 2024.3.22 20:43

A szemüveg könnyű, mindössze 126 grammos, ami a felhasznált anyagoknak és egy saját fejlesztésű, szilícium-oxigén anód akkumulátor alkalmazásának tudható be. Pehelytömegének köszönhetően az eszközt úgy viselhetjük, mint bármely más szemüveget, továbbá tervezésekor figyelembe vették azokat az adatokat is, amelyeket fejmozgások ezreinek megfigyelése közben gyűjtöttek össze: ezért kivételesen precíznek tűnik a kialakítás és kiegyensúlyozása.

Forrás Xiaomi

A két MicroOLED képernyőből álló szabadformájú optikai modul előnyeit kihasználva a Xiaomi Wireless AR Glass szabadformájú fényvezető prizmákkal is rendelkezik, mellyel élesebb képet képes alkotni. Ezek a prizmák képesek az összetett fény felbontására kis optikai sűrűség esetén is, az adott tartalom pedig, amely a kijelzőn megjelenik, három felületről tükröződik vissza a fényvezető prizmákon belül, ami a felhasználó számára úgy jelenik meg, mintha a tárgy a szeme előtt helyezkedne el.

Az okosszemüveg optikai modulját úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb fény vesszen el a képalkotási folyamat közben, és hogy a kép éles és megfelelően megvilágított legyen, ami lehetővé teszi az AR alkalmazások használatát. Mindezeken túl az okos szemüveget elektrokromatikus lencsékkel is ellátták, így a szemüveg alkalmazkodik az adott környezeti megvilágításhoz. Ezek a lencsék el is tudják sötétíteni a szemüveget, ami még élvezetesebbé teszi a tartalmak megtekintését, átlátszó módban ugyanakkor a kiterjesztett valóság érvényesül jobban, vagyis a valóság és a virtuális elemek szépen kiegészítik egymást.